Nová kniha Milana Ticháka líčí Olomouc po pádu městských hradeb

Zdroj
Martina Šaradínová
Vložil
ČTK
30.12.2005 10:30
Pardubice

    OLOMOUC - Milovníci historie města Olomouce najdou v těchto dnech na pultech knihkupectví novou knihu historika Milana Ticháka Když padly hradby. Mapuje dějiny města po zrušení městských hradeb v roce 1888.
    "Zrušení městských hradeb byl velký počin v dějinách města. Snažil jsem se zmapovat věci, které s tím souvisely. A to jak na úseku stavebního rozvoje, který následoval, tak očekávání v rozvoji průmyslu či změny ve společenském životě," řekl dnes ČTK Tichák.
    V knize se tak lidé mohou dočíst o osudech objektů již dávno zmizelých, ale i těch, které jsou svědectvím historie dodnes. Stranou autor neponechal ani významné rody žijící v Olomouci na přelomu 19. a 20. století, například rodinu Primavesiů, kterou i dnes připomíná secesní vila Primavesi, či rod Otáhalů.
    "Nové poměry znamenaly i posun v oblasti kulturní či společenské. Pozornost jsem proto věnoval například divadlu, biografům, ale i kavárnám. Nesepsal jsem dějiny města, ale spíše příhody, které je dokreslují," uvedl Tichák. Knihu doplňují dobové i současné fotografie.
    Jednotlivé pasáže knihy vycházely od roku 2003 v regionálním tisku. Protože o ně měli čtenáři zájem, rozhodl se historik informace doplnit a vydat je knižně. Navázal tak na svá předchozí díla. Je autorem úspěšných knih Vzpomínky na starou Olomouc, Paměť olomouckých předměstí a Příběhy olomouckých pomníků.
0 komentářů
přidat komentář