Úpravy Hanáckého náměstí v Kroměříži začnou nejpozději v květnu

Vložil
ČTK
11.03.2009 12:55
Velká Británie

Londýn

Kroměříž 10. března (ČTK) - Rekonstrukce areálu bývalých Žižkových kasáren v Kroměříži by měla začít nejpozději na začátku května. Do té doby by už město chtělo znát jméno firmy, která bývalé vojenské nástupiště, dnešní Hanácké náměstí, opraví. Revitalizace zanedbaného areálu, z něhož by se v budoucnu mělo stát druhé městské centrum, by měla stát zhruba 33 milionů korun. ČTK to řekl mluvčí radnice Pavel Zrna.

    Úpravy náměstí chce město zahájit už v květnu, stavební práce poté potrvají nejméně jeden rok. Areál se dočká nového povrchu včetně parkovacích míst, rekonstruovány budu i místní komunikace, inženýrské sítě a veřejné osvětlení. "Počítá se s tím, že by se začalo už během jara. Záleží to také na výběrovém řízení, ale nebude se nic odkládat," uvedl mluvčí.
    Podle projektu by na náměstí nemělo chybět ani hřiště s atrakcemi pro děti, amfiteátr nebo fontána.
    Většinu peněz potřebných na revitalizaci areálu, zhruba 24 milionů korun, Kroměříž získala formou dotace z evropských fondů. Zbytek město doplatí samo. "Financování máme zajištěné z rozpočtu pro letošní rok," doplnil Zrna.
    Plány Kroměříže na rekonstrukci Hanáckého náměstí původně počítaly s větším rozpočtem. Město loni v září vypsalo výběrové řízení, podle kterého měly být celkové náklady vyšší o téměř 13 milionů korun, později ale zakázku zrušilo.
    "Firmy se přihlásily, ale ceny byly vyšší, než jsme chtěli. Město by nemělo na zaplacení těchto nabídek," vysvětlil vedoucí odboru rozvoje radnice Josef Koplík. Obě zakázky se podle něj lišily především v objemu zemních prací. Plocha náměstí proto bude nakonec o něco vyšší a proti původnímu plánu se počítá s mírným omezením jeho vybavení.
    O areál bývalých kasáren, který se nachází nedaleko historického jádra hanáckého města, má ale zájem i řada dalších investorů. V bezprostřední blízkosti náměstí se soukromý developer chystá postavit polyfunkční areál s bytovými domy a komerčními prostory. Chce jej začít stavět už na konci letošního roku. Přímo na Hanáckém náměstí by navíc v budoucnu měla sídlit vysoká škola. Město chce jednu z bývalých armádních budov pronajmout Evropskému polytechnickému institutu z Kunovic na Uherskohradišťsku.
0 komentářů
přidat komentář

Související články