Břeclav se pustila do rozsáhlých oprav chátrajícího zámku

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
11.03.2009 12:45
Břeclav

Břeclav - Břeclav se v uplynulých dnech pustila do rozsáhlé rekonstrukce tamního zchátralého zámku. V nadcházejících dvou letech dá do oprav 50 milionů korun. Město léta doufalo, že najde investora, který objekt převezme. Když neuspělo, nezbylo radnici nic jiného, než aby se o něj postarala sama, řekl dnes ČTK břeclavský radní Martin Ondrouch.

    Budova je v havarijním stavu. Jak přesně bude využit, se neví. Využitá je nyní jen část zámku. V jeho sklepích má vinotéku známý sommeliér Libor Nazarčuk. V zámeckých sálech by mohla vzniknout restaurace, kavárna, výstavní prostory nebo kanceláře.
    Město v minulosti nechalo opravit statiku a střechu objektu. Nyní se pracuje na odstranění vlhkosti, pak patrně přijdou na řadu fasáda a interiéry. "Po padesátimilionové investici by měl být zámek atraktivnější pro investory než nyní," uvedl radní.
    Zámek značně zchátral po druhé světové válce, když v něm sídlila armáda. O budově se začalo opět více hovořit, když před lety získala noční osvětlení a stala se dominantou města.
    Objekt postavili v 16. století na místě středověkého hradu členové šlechtického rodu Žerotínů. V budoucnu u něj vznikne park miniatur - zmenšenin historických staveb tvořících Lednicko-valtický areál, který patří od roku 1997 mezi památky UNESCO.a
0 komentářů
přidat komentář