Krize a změny ve vztazích prý vracejí mladé do garsoniér

Vložil
ČTK
10.03.2009 20:40
Praha

Praha - Finanční krize a změny v přístupu k partnerským vztahům vede mnohé mladší ročníky k návratu do garsoniér. Poptávka po bydlení v  nejmenších bytech se zvyšuje, jejich ceny v závislosti na lokalitě zažívají mírný růst, jinde však naopak klesají. V tiskové zprávě to dnes uvedla realitní kancelář Mexx Reality.
    Počet prodaných garsoniér a jednopokojových bytů podle realitní kanceláře vzrostl na začátku letošního roku meziročně zhruba o  deset procent. Ceny se však ubírají všemi směry. V některých místech, například u nejmenších bytů v cihlových domech, rostou o několik procent. Jinde stagnují a v dalších lokalitách, zejména v panelácích, se podle odborníků snížily až o 15 procent.
    "Při současné ekonomické situaci ve světě se mladí lidé bojí velkých výdajů. Zájmu o menší byty nahrává i situace na hypotečním trhu, kde banky zpřísnily pravidla pro poskytování hypoték a dosáhnout na dražší nemovitost je tak složitější," uvedl šéf realitních makléřů Mexx Reality Josef Šinágl.
    Roli ve zvýšeném zájmu o malé byty však mají údajně také u  mnohých párů zkušenosti s "křehkými vztahy". Mladí si prý stále častěji uvědomují, jak složitě se řeší spory o vypořádání majetku, pokud mají společnou hypotéku a rozhodnou se pro rozchod. Proto si prý častěji půjčku bere jen jeden z páru a kupuje levnější nemovitost.
    V horizontu pěti let však prý mladé páry nevylučují, že když jim vztah vydrží, můžou se stěhovat do většího. "Mnoho z nich říká, když se nám soužití osvědčí, nebudeme se bát většího výdaje. Samozřejmě bude záležet i na ekonomických ukazatelích," uzavřel Šinágl.
0 komentářů
přidat komentář