Kraj ocenil Jilemnici za dobrou péči o památky

Vložil
ČTK
07.03.2009 21:25
Brno

Jilemnice (Semilsko) - Jilemnice se umí nejlépe v Libereckém kraji starat o svou památkovou zónu. V minulých letech investovala do obnovy historických staveb v centrum města přes 25 milionů korun. Liberecký kraj ji za to dal nejvyšší ocenění v soutěži regenerace památkových rezervací a zón a stotisícovou odměnu. ČTK to dnes řekl mluvčí krajského úřadu v Liberci Jiří Langer.
    "Peníze investujeme zase jen do kulturních památek, máme jich tu dost," uvedla místostarostka Jilemnice Jana Čechová. Město podle ní zatím opravilo některé domy na náměstí, ve Zvědavé ulici a Základní školu v Komenského ulici. Jilemnice nyní postoupila do republikového kola soutěže, kde vítěz získá na opravu památek milion korun.
    V celorepublikovém kole však tradičně vyhrávají Programy regenerace městských památkových rezervací, které v  Libereckém kraji vůbec nejsou. V 15 městech regionu jsou jen městské památkové zóny. "Jsme proto ve velké nevýhodě," podotkla starostka Turnova Hana Maierová. Sdružení historických sídel Čech Moravy a Slezska podle ní jedná s ministerstvem kultury o tom, aby vznikla nová kategorie - památkových zón. "Motivovalo by to města bez památkové rezervace k lepší péči o památky. Měla by totiž větší šanci se dobře umístit v celostátním kole soutěže," dodala.
    Podle Langera hodnotila soutěž nejen stav památek, ale i pořádek v památkových zónách, jejich zpřístupnění veřejnosti nebo infrastrukturu. S malým rozdílem bodů za Jilemnicí skončil v soutěži Turnov. Na třetím místě se umístila Česká Lípa a čtvrtý byl Jablonec nad Nisou, který soutěž vyhrál vloni.
0 komentářů
přidat komentář