Jitka Molnárová – Újezd, muzeum komunismu

O Cenu FA ČVUT 2007/2008, Kategorie architektura, 2. cena

Vložil
Kateřina Lopatová
13.03.2009 11:40
4. semestr FA ČVUT (ateliér Jana Aulíka)

Úprava parku

Díky své poloze na rozhraní města a zeleně by Újezd mohl, né-li měl, sloužit jako hlavní vstupní brána do Petřínského parku. Tento potenciál však dnes není zcela využit.
Nový návrh zřetelněji otevírá město směrem k Petřínským sadům s průhledem na dominantu Pražského hradu, a stírá tak hranici mezi městem a parkem. Nově navržené cesty kopírují nejvíce frekventované směry, a zajišťují tak plynulý pohyb lidí z města do parku a naopak. Kromě zpřístupnění lanové dráhy přímo z úrovně chodníku je původní členění terénu ponecháno. Svah však díky navrženému objektu získává nové využití a logičtější uspořádání respektující potřeby obyvatel.

Muzeum komunismu

„V Česku dnes neexistuje muzejní expozice, kde by bylo možné v nějakém souhrnu poznávat nejpalčivější část českých dějin – příčiny a průběh komunismu.“ Marek Junek, vedoucí oddělení moderních dějin NM (Respekt 03/2008).
Forma i funkce budovy navazuje na stávající Památník obětem komunismu. Návrh využívá výškových rozdílů v terénu, které přímo ovlivňují tvar muzea. Výstavní prostory jsou tak tvořeny soustavou navzájem na sebe navazujících ramp, po kterých návštěvník prochází expozicí až do „lucerny“, kde expozice končí a návštěvníku se nabízí možnost vyjít ven k památníku. Památník obětem komunismu se tak nepřímo stává součástí expozice. Kolem kinosálu a sociálních zařízení je pak návštěvník veden do kavárny osvěltlené skrze „lavičky“ ve svahu (viz. řez).
0 komentářů
přidat komentář