Developeři budou muset slevit až o polovinu

Zdroj
Daniel Novák
Vložil
ČTK
05.03.2009 00:00
Praha

Praha - Představy developerských firem o cenách bytů jsou v  některých případech přehnané. Ze současných nabízených cen proto budou muset některé slevit až o polovinu, řekl dnes v rozhovoru pro ČTK vědecký pracovník Centra pro ekonomický výzkum a postgraduální vzdělání Univerzity Karlovy a Národohospodářského ústavu Akademie věd (CERGE-EI) Petr Zemčík.
    "Odhaduji, že čtvrtina až třetina bytů ze zhruba 150 pražských developerských projektů nemusí být prodána," uvedl. Počet neprodaných bytů se podle něj bude dále zvyšovat. Časy, kdy byly projekty rozprodané, ještě než se začalo stavět, jsou dávno pryč, dodal.
    Některé postavené byty například v dopravně hůře dostupných lokalitách nebo naopak v rušných ulicích podle Zemčíka developeři prodají za nynějších cen jen těžko. "Tyto byty budou prodejné jen v případě, že developeři drasticky sníží cenu. A ne o deset či 15 procent, ale třeba o polovinu," podotkl. Kupující již totiž začali klást mnohem větší důraz na kvalitu a lokalitu než v minulých letech.
    Ceny se začaly snižovat na přelomu loňského a letošního roku. To potvrzují i nejnovější údaje Českého statistického úřadu. Růst nabídkových cen bytů se ve třetím čtvrtletí 2008 poprvé od roku 2005 téměř zastavil.
    "Je překvapující, že ceny nezačaly s poptávkou klesat dřív," poznamenal Zemčík. Tuzemská ekonomika však vykazovala delší dobu relativně dobrou výkonnost. Roli také hrála domněnka, že se Česku hospodářská krize vyhne.
    Jak dále řekl, trh s nemovitostmi je v  současné době nasycený. "Co se týče reálných cen nemovitostí, nečekal bych vůbec růst," uvedl Zemčík. Nenastane však prý ani plošný propad cen; v průměru lze očekávat spíše stagnaci. Po odeznění hospodářské recese se bude údajně hodnota bydlení opět pravděpodobně mírně zvyšovat.
    Současný pokles poptávky podle Zemčíka způsobil minimálně v případě Prahy také konec masivního přílivu zahraničních investorů, se kterými přicházelo mnoho pracovníků. Vyčerpává se prý také poptávkový potenciál "Husákových dětí", tedy početně silných generací ze 70. let.
    Překotný vývoj bytové výstavby a poptávky ve srovnání s růstem příjmů domácností vytvořil na trhu s byty v roce 2007 bublinu, tvrdí Zemčík. Opírá se o údaje statistiků, ale také například o data z Institutu regionálních studií. Splasknutí bubliny a ochlazení trhu by tak prý nastalo i bez finanční krize.
0 komentářů
přidat komentář