Dánské studio MAPT vyhrálo soutěž na kavárnu v přístavu Aker Brygge v Oslu

Zdroj
MAPT
Vložil
Martin Rosa
03.03.2009 10:05
Kodaňské studio MAPT ve spolupráci s Alliance Arkitekter vyhrálo se svým návrhem nazvaným Bølgen soutěž na kavárnu v přístavu Aker Brygge v norském Oslo.

Při návrhu Bølgen jsme se snažili dosáhnout jednoduchosti. Záměrem bylo vytvořit víceúčelovou stavbu, která by ve městě sloužila jako místo setkávání. Kvůli bohatému zadanému stavebnímu programu bylo potřeba pracovat s maximální flexibilitou. Vytvořili jsme jednoduchý tvar se svébytnou identitou, který působí ve svém okolí zcela přirozeně.
Nicméně i tato drobná stavba byla navržená dle principů udržitelnosti. Cílem bylo zkombinovat potřeby energeticky úsporné stavby s moderním tvaroslovím, kterým bychom vzdali hold nejen námořnímu charakteru zadané lokality, ale i norské tradici dřevěného stavitelství.
Flexibilní prostor umožňuje celoroční využití. Budova by především měla sloužit jako kavárna, nicméně mohou se zde pořádat koncerty, konference a jiné podobné akce. Prostor lze rozčlenit dle aktuálních požadavků na konanou akci.
Střecha spočívá na sedmi rozvětvených pilířích, které zároveň vynášejí i zavěšenou stěnu. Vše vypadá jako gigantický deštník, pod kterým je možno se volně pohybovat. Díky průhledné skleněné fasádě, kterou je navíc možno demontovat, přechází interiér plynule v přístavní molo.
Hlavní vstup je obrácen směrem k městu, nicméně do objektu bude možno vstoupit i dalšími otvory ve skleněné fasádě. Střecha bude sloužit jako rozlehlá sluneční terasa.
Pro primární a sekundární nosnou konstrukci i fasádu bylo použito dřevo. Zvolili jsme ho jako materiál, který je šetrný k životnímu prostředí. Snažili jsme se propojit norskou tradici dřevěného stavebnictví s principy udržitelnosti. Proto jsme oddělili klimatizaci a ventilaci - pro vytápění a klimatizaci je využito nízkoteplotního systému  a větrání je přirozené. Klimatizace dnes sice funguje s dnešními konvenčními energetickými zdroji, ale nebude jej problém v budoucnu modifikovat na jiný zdroj energie. Podlaha je jeden velký radiátor s akumulačním betonovým jádrem, které přispívá k vyrovnávání teplot interiéru. Navíc, stěna kolem celé stavby obsahuje systém vodních trubek, kterými se prostor vytápí a chladí.
Otvory ve skleněné fasádě a ventilační výdechy ve střeše umožňují přirozené proudění a výměnu vzduchu. Transparentní stěna byla navržena s ohledem na místní lokalitu tak, aby bylo zajištěno dostatečné prosvětlení přirozeným denním světlem. Tepelná izolace e stěně je z recyklovaných novin, což se ukázalo jako efektivní způsob izolace zakřivené plochy. Díky těmto technologiím jsou energetické náklady na úrovni pouhých 70–80 % standardních nákladů u podobných budov s běžnými technologiemi.
Autorská zpráva
0 komentářů
přidat komentář