Bývalý ředitel NK představil svou knihu o blobu

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
02.03.2009 19:45
Praha

Praha - Bývalý ředitel Národní knihovny (NK) Vlastimil Ježek dnes představil svou knihu s názvem Střepiny chobotnice aneb Národ sobě. Jejím tématem jsou události týkající se projektu nové budovy knihovny podle návrhu Jana Kaplického. Od chvíle, kdy Ježek v Klementinu vyhlašoval Kaplického jako vítěze architektonické soutěže, právě dnes uplynuly dva roky.
    Od náhlé Kaplického smrti ve středu uplyne sedm týdnů. Dvouletá lhůta byla pro knihovnu důležitá - protože během této doby nezahájila přípravu projektové dokumentace, návrh přechází do rukou svého autora, tedy studia Future Systems, případně Kaplického dědiců. Vůle ke stavbě knihovny podle tohoto návrhu aktuálně v ČR není.
    Ježkovu knihu dnes pokřtili architekti a Kaplického přátelé Eva Jiřičná a Pavel Bobek. Křtu se zúčastnilo mnoho desítek lidí, byli mezi nimi například Ježkovi kolegové z knihovny, architekt a bývalý pražský primátor Jan Kasl, který je spojen se sbírkou vyhlášenou na stavbu nové Národní knihovny, historik architektury Zdeněk Lukeš nebo architekt a člen poroty, která Kaplického projekt vybrala, Petr Bílek. Pavel Bobek poděkoval všem, kteří přišli a váží si Kaplického práce. Knihovna se podle něj zatím nestaví proto, že "mráz přišel z Hradu". Jiřičná, která porotě předsedala, opakovaně vyjádřila naději, že projekt nové Národní knihovny dotáhne do konce "mladá generace".
    Ježek knihu sestavil především z veřejně dostupných dokumentů. "Dávám je však do kontextu a souvislostí tak, aby bylo zřejmé, co kdo kdy mohl vědět, a co nikoli, a co kdo kdy řekl, a poté třeba tvrdil opak," řekl ČTK již dříve Ježek. Zveřejnil i osobní korespondenci s ředitelem antimonopolního úřadu Martinem Pecinou - ta známá nebyla, jen ji několik institucí vždy po svém interpretovalo.
    Za jednoho z hlavních viníků konce projektu Kaplického stavby Ježek v  knize označuje pražského primátora Pavla Béma. Na konkrétních událostech se snaží doložit, jak jej Bém po mnoha jednáních o stavbě knihovny vždy nakonec údajně podrazil.
    Primátor byl přitom zprvu projektem nadšen, což Ježek dokládá mnoha citáty. Bém podle něj obrátil po kritice projektu od prezidenta Václava Klause a ředitele Národní galerie Milana Knížáka.
    Projekt knihovny na Letné ztroskotal především proto, že se knihovně nepodařilo dohodnout se s Prahou na koupi pozemku. Ačkoliv pražští zastupitelé s prodejem souhlasili a příslib dal Ježkovi i sám Bém, Praha nakonec smlouvu nikdy nepodepsala. Ježek popisuje také práci Týmu Národní knihovna, kdy podle něj Bém zasahoval do výstupů z jednání.
    Po skončení práce týmu požádalo ministerstvo kultury o přezkoumání soutěže antimonopolní úřad.
    Vlastimila Ježka odvolal z funkce ředitele NK v září ministr kultury Václav Jehlička (KDU-ČSL) proto, že soutěž na návrh knihovny byla podle něj špatně připravená, a z toho údajně plynuly všechny následující problémy s  přípravou stavby.
14 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...
radek
02.03.09 08:22
Vkusný přebal
02.03.09 09:02
střepiny chobotnice ....
Bohdan Špaček
02.03.09 11:24
ad Vkusný přebal
DIN
03.03.09 12:23
Trefená husa
Dr. Lusciniol
03.03.09 12:24
zobrazit všechny komentáře