Jezdeckou sochu pro Brno zvažuje vytvořit přes 60 umělců

Zdroj
Lucie Kučerová
Vložil
ČTK
25.02.2009 22:55
Brno

Brno - Více než 60 umělců přemýšlí, jak by měla vypadat jezdecká socha pro Brno. Šest desítek tvůrců si na brněnském magistrátu vyzvedlo podmínky k soutěži na podobu sochy markraběte Jošta Lucemburského. Měla by ozdobit Moravské náměstí. Podle vedoucího odboru kultury Martina Reissnera lze těžko odhadnout, kolik umělců nakonec návrh podá. Obvykle to bývají dvě třetiny, nynější soutěž je ale mimořádná, řekl Reissner ČTK.
    "Jedná se o největší skulpturní projekt, který se realizuje v porevolučním Brně. Je to mimořádně obtížný úkol. Je třeba sochu zakomponovat do prostoru náměstí, navíc jezdecká socha je typus, který se běžně nepoužívá," řekl Reissner. I počet jezdeckých soch, které vznikly v posledních 20 letech v Evropě, by se podle něj dal spočítat na prstech jedné ruky.
    O náročnosti soutěže svědčí i odměny. Pokud porota udělí první cenu, dostane její příjemce půlmilionový honorář. Druhý a třetí v pořadí pak vždy o 100.000 korun méně. S jakými návrhy umělci přijdou, si na magistrátu netroufá nikdo odhadnout. Podle propozic soutěže má dílo připomínat Jošta Lucemburského (1351 až 1411) jako římského krále a moravského markraběte. Preferovaná je jezdecká socha. "Podoba výtvarného zobrazení i  použité materiály záleží na tvůrci," řekl Reissner.
    Brněnská radnice se snaží v posledních letech město sochami ozvláštňovat. Zelný trh od loňska zdobí socha Wolfganga Amadea Mozarta od Kurta Gebauera, u Mahenova divadla se má brzy objevit dílo připomínající Thomase Alvu Edisona. Soch ze seriálu Sochy pro Brno by mělo být deset, kromě toho usilují například odbojáři o umístění sochy československého prezidenta Edvarda Beneše u právnické fakulty.
    V Brně se loni uskutečnil také první ročník festivalu Sochy v ulicích. Náměstí, budovy a ulice ozdobili dočasně umělci 26 instalacemi. Lidem se podle ankety magistrátu nejvíc líbil Malý Marťan sochaře Jaroslava Róny. Letos se přehlídka uskuteční znova.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Petr
26.02.09 10:13
zobrazit všechny komentáře

Související články