Hitlerovy stavby v Norimberku mají být nákladně renovovány

Zdroj
Zdeněk Polák
Vložil
ČTK
25.02.2009 22:50
Německo

Berlín

Berlín - Město Norimberk hodlá nákladně sanovat areál, který nacisté v 30. letech 20. století využívali k inscenování obrovských stranických shromáždění. O neradostné dědictví se bavorské město starat musí, protože komplex je chráněnou památkou. Sanace objektů, které prý hrozí rozpadem, přijde podle norimberského starosty Ulricha Maleho na desítky milionů eur. Město chce, aby pomohl i německý stát.
    Po letech dílčích renovací potřebuje komplex, jenž navrhl hlavní Hitlerův architekt Albert Speer, celkovou obnovu. Před rozkladem mají být zachráněny jak 300 metrů dlouhá Zeppelinova tribuna, jejíž část už musela být uzavřena, tak i  prostor pro diváky, kde kamenné sedadlové řady zarůstají křovím. "Pokud nic nepodnikneme, můžeme tu za pár let sbírat kameny," obává se mluvčí norimberské radnice Siegfried Zelnhefer.
    Areál, na němž se odehrál mimo jiných sjezd NSDAP z roku 1934 zachycený v propagandistickém filmu Leni Riefenstahlové Triumf vůle, dnes slouží jako památník. V roce 2001 vzniklo v místní kongresové hale dokumentační centrum, které je zároveň muzeem, památníkem a dějištěm diskusních akcí. I to vzniklo za společného přispění spolku, země Bavorsko a města.
    V roce 2004 vypracovala norimberská radnice koncepci, podle níž mají být okolní objekty zachovány pro příští generace, aby si mohly připomínat nacistickou diktaturu. Na druhou stranu se vynořují morální námitky, proč by se měly rekonstruovat zrovna nacistické stavby, které se už částečně rozpadají.
    Město by mělo areál o rozloze 11 kilometrů čtverečních opravit samo, ale doufá, že dostane finanční podporu i ze spolkové úrovně. "To není norimberská záležitost, nýbrž se týká celého Německa," prohlásil podle deníku Süddeutsche Zeitung norimberský starosta, sociální demokrat (SPD) Maly.
    Sanace Zeppelinovy pláně, kongresové haly a dvoukilometrové ulice pro slavnostní pochody už v průběhu desetiletí spolykala obrovské sumy. Po válce, především ve 40. a 50. letech, přitom Norimberští areál ignorovali nebo k němu přistupovali pragmaticky.
    Už v pozdních 40. letech se kolem Zeppelinovy tribuny konaly automobilové závody. Na Zeppelinově poli později koncertovali Rolling Stones i Bob Dylan a dodnes se tu každý rok koná rockový festival Rock im Park. "Celá pláň byla pro Norimberčany po staletí oblastí příměstské rekreace, dávno před nacisty," vysvětluje Zelnhefer. Město je rádo, že se toto jeviště Hitlerovy megalomanie nestalo poutním místem neonacistů. Spíš naopak. "Prostranství bylo integrováno do všedního života obyvatel Norimberku," konstatoval mluvčí města.
    Nacistický vůdce Adolf Hitler tu přitom kdysi uskutečnil svůj sen: gigantická tribuna se vypínala jako oltář nad obrovským prostranstvím pro více než 100.000 lidí. Kam až oko dohlédlo vlály vlajky se svastikami. Obrovský hákový kříž byl i na hlavní tribuně. Na konci 2. světové války jej odstřelili Američané.
0 komentářů
přidat komentář

Související články