S podporou kraje se na Vysočině letos opraví 140 památek

Zdroj
Jaroslava Mikešová
Vložil
ČTK
25.02.2009 11:55
Jihlava

Jihlava - S podporou kraje bude letos na Vysočině opraveno 140 kulturních památek. Církve, obce i fyzické a právnické osoby na ně dostanou přes 17 milionů korun. Vysočina poskytuje systémovou podporu na obnovu kulturních památek šestým rokem. Za uplynulých pět let do nich investovala skoro 100 milionů korun. S podílem vlastníků a obcí vzniklo dílo za více než 292 milionů korun, řekla ČTK po dnešním jednání rady mluvčí kraje Eva Neuwirthová.

    Nejvíce žádostí - 51, do letošní uzávěrky přišlo od církví a náboženských organizací. Může například pokračovat obnova minoritského kostela Nanebevzetí Panny Marie v Jihlavě, jednoho z nejstarších v kraji, i stejnojmenného chrámu v areálu žďárského zámku, ale také židovského hřbitova v Třebíči, jenž je na seznamu světového dědictví UNESCO.
    Přes milion korun pošle kraj na záchranu zámků a hradů, z toho po čtvrt milionu společnosti Archatt na obnovu zámku v Libici nad Doubravou, společnosti Hrad Ledeč nad Sázavou a městu Jemnici. Příspěvek dostanou také Podstatzští-Lichtensteinové na další opravy zámku ve Velkém Meziříčí, diakonie Českobratrské církve evangelické v Myslibořicích a město Humpolec na záchranu zříceniny hradu Orlík.
    S příspěvkem mohou počítat také chalupáři, kteří opravují své nemovitosti ve vesnických památkových zónách, třeba v Křižánkách a v Ubušínku na Žďársku, i majitelé řady městských domů. Jedna z chalupářek chce s podporou kraje opravit haltýř u stavení v Milovách, tedy stavbu, jež sloužila v dávné minulosti coby lednice. Ve Stříteži se zase mohou pustit do opravy zvoničky, ve Vlkově obecní úřad obnoví boží muka a Josef Svoboda v Telči parní stroj.
0 komentářů
přidat komentář

Související články