V Atlantiku byly nalezeny základy bájné Atlantidy

Vložil
ČTK
22.02.2009 23:05
Španělsko

Madrid

Madrid - Nedaleko Kanárských ostrovů byla objevena pravidelná síť drah, která svým umístěním odpovídá jedné z možných lokací bájného města Atlantidy. Podle expertů, kteří při průzkumu mořského dna údajné "ulice" zaznamenali, jde o architektonické dílo vytvořené člověkem. Informuje o tom na svém serveru britský list Telegraph.
    Možné základy města byly objeveny díky internetové aplikaci Google Earth, která v rámci svých služeb nově nabízí detailní pohledy pod hladinu oceánů. Odborníci na starověkou Atlantidu potvrdili, že se dosud neprozkoumaná síť o rozloze podobné Moravě nachází v zeměpisné oblasti, kam legendární ostrov umístil řecký filozof Platón, a shodují se, že v každém případě si objev zaslouží bližší pozornost.
    O nalezení legendárního ostrova Atlantida, na kterém se v období 10.000 let před naším letopočtem vyvinula vyspělá civilizace, se pokouší již celé generace badatelů a dobrodruhů. O existenci tohoto mytického kontinentu se dodnes vedou spory, jelikož jediným zdrojem informací jsou Platónovy spisy, ve kterých se zmiňuje o atlantském státu a dobyvačných válkách s Atéňany. Podle filozofa však celá atlantská kultura zanikla po zemětřesení kolem roku 9600 před naším letopočtem, kdy se údajný kontinent potopil pod hladinu moře.
    Někteří vědci tvrdí, že v dané době nemohla vzniknout tak moderní civilizace, a označují Atlantidu za zdařilý Platónův výmysl se snahou ilustrovat ideální státní zřízení.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
pravda
Jan_Drska
23.02.09 01:08
dráhy od sonaru
abakus
23.02.09 04:19
zobrazit všechny komentáře