Nejdráže na světě se opět bydlí v Monte Carlu

Vložil
ČTK
22.02.2009 22:10
USA

New York

New York - Monte Carlo je podle magazínu Forbes opět městem s  nejdražším bydlením na světě. Svým obyvatelům ale za to nabízí pláže Azurového pobřeží, fascinující noční život a status daňového ráje. Proti Moskvě na druhém a Londýně na třetím místě je Monte Carlo dražší více než dvojnásobně. Praha se umístila na 34. místě.
    Podle magazínu se luxusní rekreační oblast Monte Carla udržela na první příčce žebříčku průměrnou cenou 4420 dolarů za čtvereční stopu. V přepočtu jde zhruba o 9225 Kč za metr čtvereční.
    "Hlavními důvody tak vysokých cen jsou nedostatek prostoru a nízké daně," uvedl Matthew Montagu-Pollock, autor průzkumu, jehož výsledky zveřejnil na internetové adrese globalpropertyguide.com.
    Moskva s 1937 dolary za čtvereční stopu se umístila na druhém místě a Londýn na třetím s 1928 dolary. Moskva si polepšila o  jednu příčku díky silnému růstu ekonomiky z minulého roku, který ještě podporovaly někdejší vysoké ceny ropy. Loni se hrubý domácí produkt země podle World Factbook CIA zvýšil o šest procent.
    Překvapivá změna postihla New York, který klesl z druhého na šesté místo. Růst asijských trhů proti tomu vystřelil Hongkong a Tokio do první pětky. Ceny obytných prostor v Hongkongu a Tokiu byly podle loňského průzkumu 1373 a 1103 dolarů za čtvereční stopu (0,09 metru čtverečního).
    V New Yorku byl průměr 1384 USD. První desítku uzavírá indická Bombaj s 851 USD. Autoři studie připomínají, že za světové ekonomické krize jsou takové ceny překvapivě vysoké. Jsou ale také známkou historicky nebývalého bohatství a výsledkem předchozího světového růstu.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Čísla
Prokop Vondruška
26.02.09 10:04
zobrazit všechny komentáře