Ministerstvo kultury musí kvůli krizi ušetřit 205 milionů

Zdroj
Šárka Mrázová
Vložil
ČTK
21.02.2009 21:10
Praha

Praha - Ministerstvo kultury (MK) bude muset kvůli obavám z  hospodářské krize ušetřit 205 milionů korun, což jsou zhruba 2,5 procenta z jeho celkového rozpočtu. Finance vezme z dotací, které měly původně putovat na novostavbu Moravskoslezské vědecké knihovny v Ostravě.
    Úředníci tak jednají na pokyn vlády, která na konci ledna rozhodla, že jednotlivá ministerstva nesmějí pět procent svých naplánovaných výdajů utratit. Ponechávají je jako rezervu pro nenadálé události, které se kvůli krizi mohou objevit. "V letošním roce chce na této stavbě investor proinvestovat 60 milionů korun, tedy zdroje, které nevyčerpal v loňském roce a jsou uloženy v nespotřebovaných finančních prostředcích roku 2008," odůvodnila rozhodnutí Renata Slámková z  tiskového oddělení MK.
    Ministerstvo tedy vezme peníze z programu, z  něhož jsou podporovány investiční akce obnovy kulturního majetku v regionech, kdy majetek nevlastní stát.
    Ministerstvo plánovalo do novostavby krajské vědecké knihovny v Ostravě investovat 215 milionů, ale investor akce, tedy Moravskoslezský kraj je prý pro výstavbu knihovny letos nevyužije. Knihovna se ještě nezačala stavět.
    Moravskoslezská vědecká knihovna vznikla v roce 1951, už tehdy bylo její současné sídlo považováno za provizorní řešení. Ve svém fondu má přes milion titulů a patří k největším v zemi. Ročně ji navštíví asi 220.000 lidí. Nová budova by měla stát proti Domu kultury města Ostravy. Na financování se budou zřejmě podílet i evropské fondy.
    Vláda rozhodla převést všechny rezervní fondy jednotlivých ministerstev v objemu více než 40 miliard korun do příjmů státního rozpočtu. Její snahou je snížit schodek letošního státního rozpočtu.
0 komentářů
přidat komentář