Digitální verze Langweilova modelu Prahy bude k dispozici v dubnu

Zdroj
Štěpán Pellar
Vložil
ČTK
20.02.2009 16:35
Praha

Praha - Zájemci si budou moci v dubnu v Muzeu hlavního města Prahy prohlédnout šestiminutovou trojrozměrnou projekci digitalizované verze Langweilova modelu Prahy. Hlavní město na její vytvoření dalo podle primátora Pavla Béma (ODS) 14,5 milionu korun. Podle vedoucího katedry počítačové grafiky ČVUT Jiřího Žáry byla práce mimořádně obtížná a výsledek představuje ve světovém měřítku unikum.

    Antonín Langweil pracoval jako knihovní sluha v univerzitní knihovně v Klementinu a v letech 1826 až 1837 vytvořil papírový model tehdejší Prahy, rozkládající se na asi 20 metrech čtverečních. Detailně tak zachytil tehdejší podobu Starého Města, Malé Strany bez Petřína a Hradčan s Pražským hradem.
    Zmenšenina Prahy v poměru asi 1:480 má více než 2500 číslovaných budov, z nichž 960 dnes už neexistuje. Digitální model obsahuje 13.400 střech, 9100 komínů a 5400 keřů a stromů; fasády domů přitom mají nejen stavební a výzdobné detaily jako domovní znamení, fresky či sluneční hodiny, ale také oprýskané zdi, vytlučená okna či popínavé rostliny na zdech. Model má nejen uměleckou hodnotu, ale význam má i pro památkáře, architekty a historiky.
    Na vytvoření počítačové trojrozměrné rekonstrukce modelu pracovalo přes dva roky kolem 200 odborníků. Speciální robot pořídil více než 244.000 detailních fotografií; pro digitalizaci bylo potřeba 48 počítačů a diskový prostor 20 terabytů. Některé detaily jsou tak přesné, že na ně současná technika nestačila. "Už nyní mám mnoho impulzů od odborníků a vědců, že se těší, až se s tím budou moci seznámit," řekl Žára.
    Ještě v únoru budou u expozice modelu v městském muzeu nainstalovány dotykové obrazovky, takže návštěvníci si budou moci model interaktivně prohlížet. Na druhé čtvrtletí tohoto roku se připravuje také specializovaná badatelská stanice, která umožní prohlídku vybraných částí digitalizovaného modelu v nejvyšší kvalitě.
    Antonín Langweil se podle internetových stránek projektu www.langweil.cz narodil v Postoloprtech roku 1791 v rodině sládka schwarzenberského pivovaru. Roku 1819 si na pražském Staroměstském náměstí otevřel první litografickou dílnu v Čechách, ale nedařilo se mu a brzy ji zavřel. Jako knihovní sluha v Klementinu působil od roku 1822. Na nedokončeném modelu Prahy pracoval od roku 1826 až do své smrti roku 1837.
    Po Langweilově smrti model, který byl už za života jeho tvůrce pětkrát vystavován, prodala jeho manželka za symbolickou cenu císaři Ferdinandovi I. Dobrotivému, který jej věnoval Vlasteneckému (dnes Národnímu) muzeu. Roku 1954 ho převzalo Muzeum hlavního města Prahy, od roku 1961 je přístupný veřejnosti.
    Podle ředitelky městského muzea Zuzany Strnadové by měl model v budoucnu být vystaven v nové budově na Florenci, jejíž výstavba se plánuje na rok 2011 až 2013.
0 komentářů
přidat komentář

Související články