Praha nesouhlasí, aby za chodníky odpovídali vlastníci

Zdroj
Karel Čapek
Vložil
ČTK
18.02.2009 21:15
Praha

Praha - Praha nesouhlasí s tím, aby za chodníky odpovídali jejich vlastníci. Novinářům to dnes řekl radní pro životní prostředí Petr Štěpánek (SZ). Novelu zákona, která toto předpokládá, dnes schválila sněmovna. Odsouhlasit ji nyní musí ještě Senát. Pokud zákon začne platit, Praha podle Štěpánka ročně zaplatí za úklid o miliardu korun více.
    "Praha s návrhem zákona nesouhlasila, žádala poslance za ODS, aby návrh nepodpořili a je rozčarována postojem zákonodárců," uvedl Štěpánek. Hlavní město se v současné době prostřednictvím Technické správy komunikací (TSK) stará o deset procent pražských chodníků, za jejich zimní údržbu platí asi 135 milionů korun.
    Pokud se metropole bude muset starat o všechny chodníky, které jsou v  jejím majetku, zimní úklid ji bude podle Štěpánka stát asi 1,35 miliardy korun. "Pokud zákon projde, budeme se obracet na stát o dotace," zdůraznil radní. Podle mluvčího TSK Tomáše Mrázka by celoroční náklady na úklid chodníků vyšplhaly dokonce na tři miliardy korun. "Spočítali jsme, že na zimní údržbu bychom potřebovali v Praze 6600 lidí. Nedokážu si to v praxi představit," řekl Mrázek ČTK. Dodal, že poslanci si neuvědomili, jaký zásah do obecních rozpočtů novela znamená.
    Hlavní tvůrce předlohy, senátor ODS Jaroslav Kubera, považuje za absurdní nynější stav, kdy vlastník domu odpovídá za škody na chodníku, který mu nepatří. Poukázal například na to, že když někdo opravuje svůj dům a na chodník postaví lešení, musí za tento zábor platit. Také podnikatel, který si chce postavit na chodník reklamní poutač, za to musí zaplatit.
    "Pořád doufáme, že novela neprojde," řekl Štěpánek. Dopisem hodlá společně s primátorem Pavlem Bémem (ODS) oslovit všechny senátory pražských obvodů, aby novelu nepodpořili. "A to bez ohledu na stranickou příslušnost," dodal radní. V  případě, že zákon schválí i Senát, metropole podle Štěpánka požádá prezidenta, aby ho nepodepsal.
    Praha se ale již připravuje na možnost, že zákon začne platit. Vedení magistrátu proto například přemýšlí, že změní systém úklidu města. Na zimní úklid by vypsala výběrové řízení, výherce by pak sníh odklízel současně z chodníků, tramvajových pásů i vozovky.
    Pokud se nyní někdo na neuklizeném chodníku zraní, může žádat odškodnění na majiteli nemovitosti. Pokud začne platit novela zákona, lidé se budou se žádostí o odpuštění obracet zejména na obce a kraje.
    Sněmovna na návrh svého hospodářského výboru novelu formulačně upravila a doporučila navíc zpřísnit podmínky pro povolování reklamních poutačů podél silnic.
0 komentářů
přidat komentář

Související články