Brno chce posílit trolejbusovou dopravu, chystá nové tratě

Vložil
ČTK
16.02.2009 16:15
Brno

Brno - V Brně by se měla posílit trolejbusová doprava. Stavby nových tratí a zkvalitnění stávajících chce město platit z evropských peněz. Díky členství ve svazku Trolley, kam patří například Salcburk, by město z evropských dotací mohlo získat asi 15 milionů korun na vyprojektování nových záměrů. Jedním z nich je prodloužení trolejbusové trati v Brně-Starém Lískovci, řekl dnes novinářům předseda komise dopravy a zastupitel Josef Veselý (KDU-ČSL).

    Nová trať ve Starém Lískovci by měla spojit stávající smyčku hromadné dopravy Osová s budoucí železniční zastávkou v jižní části městské části. Měla by vzniknout na trati z Brna do Střelic u Brna. Jen projekt na prodloužení trolejového vedení přijde na víc než deset milionů korun. Unijní dotace může pokrýt až 85 procent nákladů, řekl Veselý.
    Další prodloužení trolejbusových tratí zvažuje radnice v městských částech Bystrc a Líšeň. V Bystrci by trolejbus měl nově zajíždět do uzlu hromadné dopravy u zoologické zahrady, kde zastavují tramvaje a odkud vyjíždějí autobusy do vesnic za Brnem. V Líšni by se měly troleje protáhnout ze zastávky Novolíšeňská na Jírovu. Pro propojení se podle Veselého dobře hodí, protože jízdu do kopce zvládají elektřinou poháněné trolejbusy lépe než autobusy.
    Další z chystaných studií má navrhnout, jak trolejbusovou dopravu zrychlit. "Aby se zvýšila průjezdní rychlost v zatáčkách a kříženích," řekl zastupitel. Právě rychlost je podle Veselého nejslabším článkem trolejbusové dopravy a častý důvod její kritiky. Dnes řidiči souprav před křížením trolejí a zatáčkami hodně brzdí, což jízdu zpomaluje.
0 komentářů
přidat komentář