Z největších plzeňských kasáren Slovany budou byty a park

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
16.02.2009 16:15
Plzeň

Plzeň - Z největších plzeňských kasáren na Slovanech, která předloni koupila soukromá firma APB Plzeň, budou byty a park. Nový majitel třicetihektarové plochy požádal nyní radnici už podruhé o změnu územního plánu. Zároveň chce výrazně zmenšit plánovaný park. Zastupitelé, kteří to v prosinci poprvé odmítli, chtějí nejdříve vidět předběžnou zástavbovou studii celé plochy, řekla dnes ČTK ředitelka Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně Irena Vostracká. Investor slíbil, že ji radnici předloží.
    "Chtějí převést plochu z bydlení čistého na městské území," dodala. V areálu by měly vznikat především bytové domy, podle původního plánu města až 1000 bytů. APB Plzeň chce dále zredukovat osmihektarový park, který je v územním plánu, zhruba na čtvrtinu. Vostracká to připouští s tím, že by v areálu vzniklo parkové náměstí a územní rezerva pro točnu tramvají. Výhledovým záměrem města je prodloužit tam tramvajovou trať číslo 1 z konečné na náměstí Milady Horákové.
    "Všechno kromě bytů a parku musí být povoleno územním plánem, k němuž se budeme vyjadřovat. Jakoukoli změnu musí schválit zastupitelstvo města," řekl starosta Slovan Lumír Aschenbrenner. Obvod nebude souhlasit s tím, pokud by tam firma chtěla rozšířit výrobu, i když podél silnice na Koterov jsou haly s lehkou výrobou. "Logické by bylo na ně navázat z těchto míst, ale město chce území ovlivňovat," dodal starosta s tím, že nový majitel kasáren s obvodem zatím vůbec nekomunikuje.
    "Bude to jednání o vzájemných ústupcích. Pokud tam chtějí výrobu, my bychom tam chtěli přesunout knihovnu nebo domov důchodců," uvedl starosta. Obvod bude chtít zbořit stěnu podél tahu na České Budějovice. Nejdřív za ní musí vyrůst něco hezkého, dodal.
    Kasárna Slovany jsou opuštěná od roku 1992. Plzeň léta usilovala o bezúplatný převod nebo o koupi za cenu do 20 milionů Kč. Ministerstvo obrany ale v roce vypsalo v roce 1999 výběrové zřízení na prodej areálu. Koupila ho 1. plzeňská makléřská. Státu ale dohodnutou kupní cenu 120 milionů korun nikdy nezaplatila a ministerstvo se pak s ní sedm let soudilo a nehlídaný areál chátral.
    Makléřská tvrdila, že si areál vyžádá značné investice do demolic, poničené infrastruktury, dekontaminace a do likvidace živičných ploch, celkem přes 400 milionů korun. "Nejsou tam tak velké ekologické zátěže. To byl jejich tah, aby při jednání se státem snížili kupní cenu," řekl starosta. Do areálu se občas stahují bezdomovci, ale problémy nedělají. Před několika lety to tam vyhořelo, dodal.
    APB Plzeň - Petr Březina se od roku 1991 zabývá hlavně zemními pracemi, stavebnictvím a demolicemi. Specializuje se také na těžkou nadrozměrnou přepravu a pronájem mechanizace. Kromě kasáren Slovany koupila v regionu část kasáren v Dobřanech a bývalou Prefu v Přešticích, kde také plánuje stavby bytů, což je nová orientace skupiny.

Související články