Opravu náměstí chce Znojmo dokončit před turistickou sezonou

Vložil
ČTK
13.02.2009 15:00
Brno

Brno - Rozsáhlou rekonstrukci Horního náměstí, která začala v listopadu loňského roku, chce znojemská radnice dokončit letos v květnu ještě před začátkem hlavní turistické sezony. Za více než 60 milionů korun získá náměstí a okolní ulice nový povrch a letní posezení. Město uvažuje také o tom, že nechá vytvořit trojrozměrný model centra města z bronzu, podobný jako v Praze nebo Olomouci, řekl dnes ČTK starosta Znojma Petr Nezveda.

    Už loni znojemská radnice sestavila seznam 77 divů, jehož prostřednictvím chce do druhého největšího jihomoravského města lákat turisty. Orientaci na památkovou a krásnou krajinu doporučila městu marketingová studie. Lidé si podle průzkumů v souvislosti se Znojmem vybaví většinou jenom víno a okurky.
    Prostřednictvím propagace se město snaží, aby se do obecného povědomí dostali i městské památky. "My jsme zadali městské architektce, aby trojrozměrný model města navrhla. Pokud by ale model stál mnoho peněz, asi bychom jej z letošních plánů přesunuli na pozdější dobu," řekl Nezveda.
    Znojmo chce letos pokračovat ve vylepšování největší kulturní akce roku - tradičního historického vinobraní, které do města přiláká každoročně na 50.000 lidí. Co přesně vedení města chystá, ale Nezveda nechtěl prozradit. Největší atrakce slavností, průvod více než 400 ochotníků v dobových kostýmech, loni nově obohatila orientální družina s živými velbloudy a medvědem. Mezi další novinky loňského ročníku patřila možnost zakoupení historických kostýmů jako suvenýrů či halapartníci a žebráci u městských bran navozující středověkou atmosféru.
    Pokračovat chce město i s dalšími atrakcemi, které s úspěchem vyzkoušelo v loňském roce. Patří mezi ně například ponocný, který od počátku léta obcházel v dobovém kostýmu s rohem a lucernou centrum města, nebo turistické karty, které umožňují zlevněný vstup do vybraných znojemských památek.
0 komentářů
přidat komentář