ARCHIczech - měsíc české a pražské architektury v Berlíně

Zdroj
Galerie Jaroslava Fragnera
Vložil
Tisková zpráva
12.02.2009 14:40
26.3.–7.5.2009
 
Místa konání:
Deutsches  Architektur Zentrum
České centrum v Berlíně
Velvyslanectví ČR v Berlíně
 
Koncepce:
Galerie Jaroslava Fragnera

Pořadatel:
Architectura, DAZ

Spolupořadatelé:
České centrum v Berlíně
Transmedia
CCEA
 
Výstavní projekt ARCHIczech se koná pod záštitou pana ministra Karla Schwarzenberga a  paní náměstkyně Markéty Reedové, byl zařazen mezi hlavní projekty v rámci předsednictví ČR EU.


Projekt Měsíc pražské architektury si klade za cíl seznámit německé publikum a architektonickou obci v SRN, ale samozřejmě i návštěvníky této kulturní metropole se současnými trendy pražské a české architektonické produkce. Projekt bude realizován ve třech galerijních prostorech (České centrum v Berlíně, budova velvyslanectví ČR a Deutsches Architektur Zentrum v Berlíně).
Spojením pěti výstav se návštěvník dočká celistvějšího pohledu, neboť jejich téma a úhel podhledu se vzájemně doplňují a mapují českou scénu ve velmi podstatných a divácky zajímavých oblastech.

Výstava New Face of Prague přibližuje architektonické dění v metropoli proslulé svou historií. Přes padesát projektů z posledních dvaceti let ukazuje měnící se tvář Prahy na nejzajímavějších stavbách, věnuje se rovněž interiérům a vizím.

Cyklus InterCity: Praha-Berlín každý rok představuje tvorbu osmi mladých pražských umělců a jejich berlínských vrstevníků; letošní ročník je věnován právě architektuře.

Zelená architektura.CZ je výstava připravená v rámci výstavního projektu Galerie Jaroslava Fragnera věnující se „zeleným“ stavbám, ekologii a pasívním domům. Green  CZ se však neklade důraz pouze na ekonomické parametry, ale hledá zajímavé příklady spojení dobré architektury a šetrnosti vůči přírodě v České republice.

Výstava Věra a Vladimír Machoninovi představí tvorbu této velmi výrazné architektonické dvojice a to přímo v budově velvyslanectví ČR v Berlíně, tedy jejich realizaci. Výstava bude zaměřena na projekty a realizace ze šedesátých a sedmdesátých let (např. OD Kotva, hotel Thermal, Dům bytové kultury).

Projekt Generace+, připravený CCEA, představuje ucelené spektrum české architektonické scény řazené podle časové posloupnosti.

Součástí projektu bude cyklus přednášek předních českých architektů a teoretiků, který podrobněji umožní seznámit s vývojem české architektury po roce 1990 v kontextu evropského vývoje.
0 komentářů
přidat komentář