Většinu multifunkčních hal a arén musejí dotovat města

Vložil
ČTK
11.02.2009 22:30
Praha

Praha - Provoz většiny tuzemských multifunkčních hal, arén a zimních stadionů musejí dotovat města a obce, přičemž nejvyšší příspěvky se pohybují až v desítkách milionů korun ročně. Vyplývá to ze studie auditorské společnosti KPMG, podle které by provoz těchto zařízení mohl být efektivnější, pokud by jej samosprávy svěřily soukromým firmám.
    Společnost KPMG dnes ve zprávě zaslané ČTK uvedla, že průzkum byl zaměřen na provoz 16 tuzemských multifunkčních arén, zimních stadionů a sportovních hal, z nichž 14 je ve vlastnictví měst a obcí. Samosprávy podle zjištění KPMG dotují 11 zařízení, přičemž průměrná dotace za rok 2007 činila bezmála 16 milionů korun. "Nejnižší podpora se zde pohybovala okolo devíti milionů korun a nejvyšší byla téměř 55 milionů korun. Žádná či pouze minimální dotace byla poskytnuta halám v Praze," uvedla KPMG.
    Provozování multifunkčních arén a zimních stadionů je v  Česku podle Tomáše Kulmana ze společnosti KPMG různorodé, a proto je těžké najít jediný recept na zefektivnění jejich provozu. "Jsme ale toho názoru, že pokud by města vypsala veřejnou soutěž na provozovatele z komerční sféry, za předpokladu jasně nastaveného modelu provozování objektu by se efektivita provozu mohla znatelně zvýšit," upozornil Kulman.
    Ze všech 16 objektů, které byly do průzkumu zařazeny, se výhradně lednímu hokeji věnují čtyři zimní stadiony, které své prostory pro organizaci jiných komerčních akcí nevyužívají. U ostatních 12 hal se prostory mimo sezonu využívají k pořádání dalších akcí, a to zejména kulturních a společenských. Průměrně se u dvou třetin hal, které se komerčním aktivitám věnují, podobných akcí uskuteční méně než 20 ročně.
    Největší podíl na využití multifunkčních hal a zimních stadionů zaujímá v ČR hokej, na který připadá 38 procent z veškerého využitého času. Následuje komerční pronájem plochy, například pro turnaje, a to s 26 procenty. Kulturnímu vyžití se haly věnují pouze ve třech procentech případů.
    "Z celkového časového fondu se ledová plocha hal využívá z více jak 70 procent. Oproti tomu betonová plocha se využívá spíše sporadicky. Pokud vezmeme v potaz pouze aktivní část dne, je tato plocha ponechána bez využití z více jak 60 procent. Sportovním aktivitám, jako je například in-line hokej, jsou pak věnována pouhá dvě procenta času," stojí ve zprávě KPMG.
0 komentářů
přidat komentář