Nová pardubická radnice by měla být ve středu města

Vložil
ČTK
11.02.2009 15:25
Pardubice

Pardubice - Nová radnice by jednou měla stát ve středu města, aby byla co nejlépe dostupná. Magistrát si vytipoval 15 lokalit, kam by se jednou mohly téměř všechny agendy přestěhovat. Nyní jsou rozptýlené po celém městě, řekl dnes novinářům primátor Pardubic Jaroslav Deml.
    "Každá lokalita má své výhody, své nevýhody. Necháme si vypracovat studii, která nám řekne, jaké podmínky by měla budova s ohledem na veřejnou správu splňovat," řekl primátor.
    Mezi lokalitami je například areál elektrárny v ulici Arnošta z Pardubic, bývalý areál továrny Prokop a Dům hudby. Výhledově by měl také stát opustit budovu okresního soudu s přilehlou mateřskou školkou.
    Pokud se ovšem úředníci někdy přestěhují, určitě to nestihne současné vedení města. Primátor podotýká, že se jedná pouze o nezávazný návrh. Jasné dosud není ani financování stavby. Město by mohlo prodat své nemovitosti, získat evropské dotace či zapojit podnikatele - jde o spolupráci veřejného a soukromého sektoru, takzvaný PPP projet (Public Privat Partnership).
    "Pokud se ukáže, že na to nejsou peníze a budou jiné priority, tak do toho město nepůjde. Zastupitelstvo ještě nic nerozhodlo," řekl Deml.
    Z 15 míst je alespoň z  části vhodná zhruba polovina. Původně radnice navrhovala sedm lokalit. O nové radnici výhledově uvažuje rozpočet do pěti let. Historická radnice by plnila reprezentativní roli a sídlilo by v ní vedení města. Odloučený by zůstal pouze registr vozidel, aby v centru negeneroval další dopravu. Ostatní agendy by měly sídlit v nové budově, uvedl tajemník Martin Růžička.
    "Budovy jsou zastaralé, dispozičně nevhodné, často bez možnosti zaparkování. Jejich technický stav je takový, že vyžaduje v nejbližších deseti letech investice v takové výši, že se již stojí za to zamyslet, jestli nestojí za to investovat do budovy moderní, zateplené, s dispozicí odpovídající potřebám úřadu ve 3. tisíciletí," uvedl Růžička.
    Magistrát dnes ve městě sídlí v osmi budovách. Kromě historické radnice na Pernštýnském náměstí užívá spolu s krajem část objektu bývalého okresního úřadu, budovy ve Štrossově ulici, ulici 17. listopadu, v  Černé za Bory, živnostenský úřad pracuje Na skřivánku, za divadlem je část sociálního odboru. K tomu úředníci obývají dalších osm radnic městských obvodů.
0 komentářů
přidat komentář