V centru Brna opraví zahradníci za 100 milionů tři parky

Vložil
ČTK
11.02.2009 14:50
Brno

Brno - Brněnská radnice plánuje opravit tři parčíky v centru města. Za 100 milionů korun chce zpevnit cesty a opěrné zídky a obnovit zeleň v  parcích Studánka, Malý Špilberk a na čtvrté a páté terase Kapucínských zahrad. Na obnovu požádá radnice o evropské peníze. Z regionálního operačního programu by mohla získat až 65 milionů korun, řekl dnes novinářům primátorův náměstek Martin Ander (Strana zelených).
    Rekonstrukce parku Studánka bude mít podle náměstka i historický rozměr. V parčíku pod Husovou ulicí při ní stavbaři obnoví Pramen zdraví, který ze skály pod Petrovem tryskal v době založení parku na počátku 19. století. Nově sice podle Andera nebude z obnovené studánky téct pramenitá voda, ale voda, jíž do brněnských domácností dodávají Brněnské vodárny a kanalizace. "Ale vzhledem k tomu, že kvalita vody v Brně je špičková, nepochybuji, že ho bude možné dál nazývat Pramen zdraví," řekl náměstek.
    Druhý z obnovovaných parků Malý Špilberk leží na obvodu parku kolem hradu Špilberk mezi Pellicovou ulicí a Úvozem. Je ve stavu, jímž se město podle Andera nemůže chlubit. Zahradníci by tam měli vysázet novou zeleň, upravit porost a také cesty. Zlepší se tak průchod mezi oběma ulicemi. Obnova čeká i  terasy v Kapucínských zahradách.
    Oprava tří menších parků v centru Brna není poslední, kterou chce radnice uskutečnit za evropské peníze. Úředníci už podle Andera připravují druhou etapu - obnovu prstence parčíků podél malého městského okruhu a ulice Koliště. Dojde na ni v příštích letech.
    Město se o parky stará prostřednictvím své příspěvkové organizace Veřejná zeleň města Brna. Instituce spravuje hektary parků ve městě a také přes 16.000 stromů v  brněnských stromořadích.