Umělci z několika zemí ukazují svou představu strachu z města

Vložil
ČTK
26.12.2005 19:25
Praha

PRAHA - V pražské Galerii kritiků se koná výstava nazvaná Strach ve městě. Kurátoři Jiří Ptáček a Ivan Mečl vybrali díla jedenácti umělců nebo skupin z Berlína, Paříže, Moskvy nebo Mexico City. Všichni ztvárnili svou představu nebezpečí, které podle nich plyne ze života či jen pobytu ve velkoměstě. Výstava trvá do 15. ledna.

České umění zastupují Josef Bolf, Pavel Doskočil, Dominik Lang, Filip Nerad, Zdeněk Perský, Silvie Vondřejcová a skupina Guma Guar, díle vystavují Alain Declercq z Francie, Němec Oliver Pietsch, Joaquin Segura z Mexika a Maki Gherzi z Itálie.
Kultura strachu k velkoměstskému prostředí neodmyslitelně patří. Nebezpečí plynoucí z koncentrace velkého množství lidí, zvětšující se anonymity a sociálních rozdílů vnímali obyvatelé měst už v době růstu městských aglomerací ve středověku. Některé hrozby vyvstávají uvnitř společenství (kriminalita, bouře lidu a revoluce, mezilidské neshody), jiné přicházejí zvenčí, ať už jde o strach ze živelních katastrof, pandemií nebo Božího trestu.
Strach se mění s dynamikou městského života, nabývá nových podob a upíná se k novým projevům velkoměstského života - v poslední době někteří lidé ve velkých městech žijí obavami z terorismu, mnozí mají strach z devastující automobilové dopravy.
Současní umělci z celého světa se nebezpečím a strachem zabývají a užívají k tomu rozdílné perspektivy. Někteří jej záměrně zviditelňují nebo ho dokonce vyvolávají, jiní se ho snaží potlačit, dokumentovat nebo ironizovat, uvádějí kurátoři.
Výstava Strach ve městě sleduje Prahu jako typické velkoměsto současného světa. Ukazuje, jakým způsobem se zdroje strachu a reakce na něj přibližují ostatním velkým aglomeracím. Společně dokládají, že se strachem se dál lidé učí žít a že jej mohou vzájemně sdílet.
0 komentářů
přidat komentář