Revitalizace havlíčkobrodského náměstí za 80 milionů začne v létě

Vložil
ČTK
10.02.2009 13:35
Havlíčkův Brod

Havlíčkův Brod - V Havlíčkově Brodě začnou letos v létě práce na revitalizaci Havlíčkova náměstí. Předělány budou technické sítě pod náměstím, celá plocha se pak předláždí, změní se uspořádání zeleně. Díky úpravám se v této části města zklidní doprava. Na přeměnu podoby historického náměstí se radnice připravovala několik let. Projekt za více než 80 milionů korun teď začne uskutečňovat díky evropské dotaci, řekl dnes novinářům místostarosta Libor Honzárek.

    Přestavba skončí ve druhé polovině roku 2010. Kvůli rozkopanému náměstí asi budou mít o město menší zájem turisté, o nějaké zákazníky přijdou obchodníci. Na radnici se nyní chystá výběr stavební firmy a harmonogram postupu prací. Podrobné informace o přestavbě dostanou všichni dotčení vlastníci nemovitostí. "Chápeme, že ti živnostníci jsou na svých objektech závislí," poznamenal Honzárek. Rušná silnice přes náměstí zůstane během oprav v provozu.
    Největším problémem brodského historického centra je špatný stav technických sítí - kanalizace tam chybí úplně. "Proto se po náměstí špatně chodí, kdykoliv v létě prší a v zimě chumelí," poznamenal Honzárek. Nevyhovují ani staré betonové dlažby.
    K projektu se konaly veřejné besedy. Největší diskuse se týkaly parčíku, který je od 50. let v horním rohu náměstí. Část obyvatel si přála jeho zachování, odborníci ale prosadili redukci trávy a keřů. Nízké stromy by měly být jen kolem barokního mariánského sloupu a po obvodu náměstí. Parkovací místa zůstanou skoro ve stejném počtu, ale změní se jejich uspořádání. Úpravy se budou týkat i přilehlé Dolní ulice.
    Dotaci 42 milionů korun dostali Brodští z Regionálního operačního programu. V tomto programu od loňska uspělo devět projektů radnic na Vysočině na úpravy veřejných prostranství; unie na ně přidá přes 145 milionů. Největší část, 52 milionů korun, dostala na revitalizaci náměstí Bystřice nad Pernštejnem.
0 komentářů
přidat komentář

Související články