Pardubická čtvrť Svítkov se rozroste o desítky domů

Vložil
ČTK
09.02.2009 13:00
Pardubice

Pardubice - Pardubická čtvrť Svítkov se do několika let rozroste o další desítky rodinných domů. Bytová výstavba bude ale nejspíš pokračovat pomaleji, než developeři ještě před rokem předpokládali. Kvůli hospodářské krizi stavební tempo zvolní, zjistila v anketě ČTK.
    "Prověřujeme zájem lidí o  rodinnou výstavbu, a ten je teď díky krizi nižší," řekl ČTK Milan Pavlištík z  firmy Bouwfonds ČR bytová výstavba. Firma chce ve Svítkově postavit 162 rodinných domů a činžovní domy o 63 bytech. Developer původně uvažoval, že dokončí výstavbu poslední etapy za dva roky, nyní hovoří o pěti letech. Letos jsou na řadě inženýrské sítě a komunikace, příští rok první etapa stavby rodinných domů.
    Další rodinné domy, celkem jich má být 114, postupně vzniknou v lokalitě u Bylanky. První majitelé by se měli stěhovat letos v  červnu, s dokončením všech rodinných domů developer počítá přibližně příští rok.
    "Lidé kupují pomaleji než loni a předloni, ale ptají se na podmínky pořád," řekla Kateřina Stránská z firmy CZ stavební holding. Aby firma nalákala víc klientů, nabízí u rozestavěných domů doplacení téměř celé sumy až po kolaudaci domu.
    Další dva developeři ve Svítkově dokončí kolem 20 rodinných domů.
    Pokud bude plánovaná výstavba pokračovat podle plánů, může se Svítkov rozrůst zhruba o tisícovku obyvatel. Vzrůstajícímu počtu lidí ale nedostačují nabízené služby, řekla ČTK starostka Zuzana Zlesáková (ODS).
    "Nese to s sebou nároky na další infrastrukturu. Znamená to nárůst počtu aut, cestujících na linkách MHD, nárůst počtu dětí do mateřské a základní školy. Převis poptávky už je teď. Praktický lékař pro dospělé a pro děti a dorost zájem také nepokryje," vyjmenovala Zlesáková.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
zlo
Jiri Vitek
09.02.09 01:51
katastrofa s podporou MÚ 6
abc
24.03.09 08:45
zobrazit všechny komentáře