Jedinému baroknímu mostu v Jihlavě hrozí zbourání

Zdroj
Jaroslava Mikešová
Vložil
ČTK
06.02.2009 15:15
Plzeň

Jihlava 6. února - Jedinému baroknímu mostu v Jihlavě v Hůlově ulici hrozí likvidace. Na jeho špatný technický stav upozornil odbor dopravy magistrátu a odbor rozvoje města doporučil radě most zbourat a vybudovat nový. Náklady rekonstrukce mostu i vybudování nového jsou srovnatelné - kolem 30 milionů korun. Proti zbourání mostu se podle primátora Jaroslava Vymazala (ODS) postavila většina radních.

    Technická památka se třemi klenutými oblouky byla postavena na císařské cestě z Jihlavy do Brna. Později se doprava přesunula na vedlejší novou silnici.
    "Stojíme před rozhodnutím, zda most rekonstruovat a uvést ho do barokní podoby, anebo na jeho místě přes řeku Jihlavu vybudovat nový most. Druhé řešení by bylo schůdnější a přijali by ho i pracovníci Povodí Moravy," řekl primátor ČTK s tím, že rada rozhodnutí odložila a vyžádala si další podklady.
    Most podle primátora už nikdy nebude plnit funkci důležité silniční tepny. Jezdí přes něj jen několik obyvatel přilehlých domů, zbytek má do Malého Beranova jinou přístupovou komunikaci. Přes barokní most ale loni vedla několik měsíců objízdná trasa na dálnici D1, Velké Meziříčí a Žďár nad Sázavou při opravách dvou mostů na sousedící silnici. To jeho technickému stavu přitížilo.
    Most je dlouhý 59 a široký osm metrů. Rozdělen je zhruba na třetiny. Prostřední tvoří původní barokní stavba, k níž byly později přistavěny opěrné pilíře proti proudu vody a také dvě postranní betonová křídla. Jedno přes nové koryto řeky a druhé přes náhon vody ke mlýnu. Původními oblouky už voda neteče, jsou zanesené a zarostlé trávou. Proudí jimi voda pouze při povodních.
    Podle Václava Klementa z Povodí Moravy není pravda, že by se někdo z povodí přikláněl ke stržení starého mostu kvůli protipovodňovým opatřením. Údržba prostor pod mostem je věcí majitelem vozovky, tedy magistrátu. Samotný tříramenný most byl stavěn na stoletou vodu, nyní jsou k dispozici další dvě ramena.
    Proti zbourání mostu se postavil zejména historik Zdeněk Jaroš. Podle něj je problém v tom, že most byl někdy v 70. letech minulého století neprávem vyňat ze seznamu památek. Likvidace hrozila i dalšímu jihlavskému mostu z období secese v Havlíčkově ulici, který přestal sloužit svému účelu. Ten se mezi památky už podařilo zařadit. Mnohé mosty kvůli svému špatnému technickému stavu a opravám silnic prý nenápadně mizí v celém kraji. Třeba v Kostelci, v Jezdovicích nebo v Brzkově, řekl ČTK.
    Na území kraje Vysočina se nachází celkem 1115 mostů, ve vyhovujícím stavu je pouze 622 z nich.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
zobrazit všechny komentáře