Nejméně tisíc lidí podpořilo stavbu Kaplického knihovny

Zdroj
Lucie Petrová
Vložil
ČTK
06.02.2009 10:55
Praha

Praha - Pražané, politici, známé osobnosti a studenti včera přišli v metropoli podpořit výstavbu nové Národní knihovny podle návrhu zesnulého architekta Jana Kaplického. Manifestace pod názvem Postavme se ke knihovně čelem se konala na Staroměstském náměstí a svolala ji občanská iniciativa Demokracie staví. Podle policie přišla tisícovka lidí, organizátoři odhadli počet přítomných na dva tisíce.

    Stavbu "chobotnice" na Letné přišli podpořit ministři zastupující zelené - zahraničí Karel Schwarzenberg, školství Ondřej Liška a pro menšiny Michael Kocáb. Dorazil též místopředseda KDU-ČSL David Macek.
    "Plán na knihovnu, jak ho architekt Kaplický navrhl, považuji za nesmírně důležité dílo, které bychom měli uskutečnit. A nenechat se zastrašit," řekl ČTK Schwarzenberg. Praha podle něho "není konzerva" a moderní stavbu, jakou je blob, si zaslouží. Knihovna by neměla stát "zastrčená někde v ďolíku", řekl. Významné místo, jako je Letná, si podle Schwarzenberga zaslouží právě stavba Kaplického, nikoli spekulanti.
    Kaplického návrh zvítězil v březnu 2007 v architektonické soutěži, přesto realizován nebyl. Podle iniciativy stavbě nebrání právní nebo formální překážky, nýbrž politická vůle. Proti knihovně se postavil prezident Václav Klaus a pražští politici včetně primátora Pavla Béma (ODS). Příchozí Klause i Béma kritizovali, o čemž svědčily i transparenty jako "Bém a Klaus z Česka raus" a "Chobotnice na Hrad a Klaus na bagr".
    Kaplického návrh budí vášně a debaty. Česká televize včera uvedla, že ministerstvo kultury má novou expertizu, podle které je kapacita stávajících prostor Národní knihovny dostačující, takže možná nebude nutné stavět novou budovu.
    Pořadatelé původně chtěli postavit na náměstí velké pódium pro hudební produkci, což magistrát nepovolil údajně kvůli bezpečnosti. Hudba na náměstí přesto zazněla. Herečka Aňa Geislerová na protest improvizovaně zapěla část písně americké skupiny Red Hot Chilli Peppers a prohlásila, že současné zástupce na pražské radnici už volit nehodlá.
    Na happening, který uzavřel krátký pěvecký pozdrav skupiny Tata Bojs, zašel podnikatel a textař Michal Horáček. "Není možné, aby diletanti vydávali soudy o architektuře," řekl ČTK. Macek v nadsázce jako Moravan řekl, že si mají dát Pražané pozor, aby jim Morava blob neodvezla. Mezi demonstranty byli též režiséři Jan Svěrák a Olga Sommerová. Příchozí si mohli koupit trička a placky na podporu knihovny nebo podepsat petici. Organizátoři všechny vyzvali, aby přesně za týden přišli dát knihy na místo, kde by měl blob stát, tedy na Letnou.
    Cílem včerejší akce bylo vzbudit zájem veřejnosti a oživit debatu o postavení nové Národní knihovny. Na podporu projektu vzniká veřejná sbírka, kterou organizuje Nadační fond pro knihovnu. Kaplický, který je široké veřejnosti v Česku znám právě především díky návrhu nové budovy Národní knihovny, zemřel náhle 14. ledna.
12 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
byl to zvláštní zážitek
hk
06.02.09 11:27
1000
mufna
06.02.09 02:42
pro lug
hk
06.02.09 02:09
zobrazit všechny komentáře