Niemeyer vzdal úmysl doplnit "svoji" Brasílii

Vložil
ČTK
05.02.2009 14:45
Praha

Brasília - Legendární brazilský architekt Oscar Niemeyer vzdal plán na výstavbu další budovy v centru hlavního města Brasílie, kterou před padesáti lety sám projektoval. Oznámil to v dopisu, který dnes zveřejnil deník Correio Braziliense. Plán vyvolal v Brazílii velkou polemiku.

    Niemeyer, kterému je už 101 let, zamýšlel vybudovat na takzvané Esplanádě ministerstev v Brasílii "náměstí Svrchovanosti". Měla na něm stát nízká budova, zakřivená, jak je pro Niemeyera typické, jež by byla památníkem bývalých brazilských prezidentů, a sto metrů vysoký nakloněný obelisk.
    Návrh vzbudil vášnivé diskuse, v nichž jeho odpůrci argumentovali i tím, že do nynější podoby Brasílie nelze zasahovat, protože je na prestižním seznamu světového kulturního dědictví, který vede Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO). Podle odpůrců by byl porušen také brazilský zákon o kulturním dědictví, podle něhož musí Esplanáda ministerstev zůstat volným prostorem. Nové stavby by prý mimo jiné zakrývaly výhled na původní budovy, zvlášť na Národní kongres.
    Sylvia Ficherová z fakulty architektury univerzity v Brasílii v této diskusi řekla, že plánovaná stavba se podobá jednorožci a že Niemeyer tady "negativně zasahuje do svého vlastního díla".
    Navíc guvernér federálního distriktu José Roberto Arruda oznámil, že na novou stavbu nejsou peníze.
    "Historické centrum" Brasílie, postavené na přelomu 50. a 60. let, představuje soubor Niemeyerových staveb, které se staly klasikou moderní architektury - katedrálu, prezidentský palác, sídlo Národního kongresu, ministerstvo zahraničí a další. Město bylo postaveno z podnětu brazilského prezidenta s českými předky Juscelina Kubitscheka, jeho půdorys ve tvaru ptáka vymyslil urbanista Lúcio Costa. Dnes má Brasília dva miliony obyvatel.
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
ha, ha....
ondrejcisler
05.02.09 10:06
re: ha,ha ....
A.J.K.
05.02.09 11:11
kocourkova?
V.T.
06.02.09 06:33
zobrazit všechny komentáře