Salon dřevostaveb 2009

Vložil
Tisková zpráva
04.02.2009 15:05
Výstavy

Na přelomu února a března se v Pražském veletržním areálu v Letňanech po roce uskuteční již čtvrtý ročník Salonu dřevostaveb, největší české přehlídky architektury dřevostaveb a staveb s použitím dřeva. Pro všechny, koho zajímá kvalitní architektura, je na více než 300 m² připraven bohatý program, jehož společným jmenovatelem jsou moderní dřevostavby.

Z původně soukromé iniciativy s cílem zviditelnit kvalitní českou architekturu staveb ze dřeva se Salon dřevostaveb během uplynulých tří ročníků vyvinul v ucelenou přehlídku moderní dřevěné architektury, která zájemcům poskytuje široké spektrum informací o tomto dynamicky se rozvíjejícím odvětví stavebnictví.
Uskuteční se v Pražském veletržním areálu v Letňanech jako hlavní doprovodná akce veletrhu Dřevostavby 2009 v termínu od 26. 2. do 1. 3. 2009. Během čtyř dnů trvání Salon nabídne výstavu představující aktuální realizace dřevostaveb dokončených v České republice (převážně z uplynulého roku 2008), přednášky domácích a zahraničních architektů, dokumenty i odbornou literaturu. Na jednom místě si tak můžete udělat přehled o současné české architektuře dřevostaveb a zároveň získat srovnání se špičkou zahraniční tvorby.
Dřevostavby se na Salonu představují nejen jako technologická či materiálová alternativa, ale jako reprezentativní alternativa životního stylu.

Jádrem Salonu je oborově specializovaná výstava, která prezentuje architektonicky, konstrukčně i dispozičně zajímavé dřevostavby realizované v České republice. Pro výběr staveb do výstavy je určující kvalita architektury stejně jako aktuálnost realizace. Letos však organizátoři upustili od striktní podmínky dokončení stavby v uplynulém roce 2008 a okruh prezentovaných staveb rozšířili i o realizace starší, na které se v uplynulých letech z různých důvodů nedostalo. Pro návštěvníky a potenciální klienty je tak výstava reprezentativním souborem současné české architektury dřevostaveb.

Podrobnosti o konkrétních dřevostavbách se návštěvníci dovědí na přednáškách v otevřené posluchárně, která je součástí prostoru Salonu dřevostaveb. Zájemce o vlastní dřevostavbu jistě zaujmou přednášky, na kterých své zkušenosti s realizací dřevostavby představí architekt společně s investorem stavby. Jedinečná příležitost, jak získat kompletní informace od autora i uživatele dřevostavby!
Konfrontaci domácí tvorby se zahraničím pak provedou architekti z Finska, Norska a Rakouska, kteří na Salonu vystoupí v pátek a sobotu. Tři pohledy na stavění ze dřeva přinesou Helmut Dietrich z Rakouska, Antti-Matti Siikala z Finska a norská architektka Siv Helen Stangeland. Na jejich přednáškách se přesvědčíte o širokých možnostech využití dřeva v architektuře nejen rodinných domů, ale také kancelářských budov nebo kulturních center.

Další rozšíření obzorů nabídnou projekce dokumentů, multimediální prezentace nebo tematická literatura v bookshopu. Zde bude k zakoupení i zbrusu nová Ročenka dřevostaveb, která rekapituluje výstavu a je tak uceleným průvodcem po současné české architektuře dřevostaveb.

Veletrh Dřevostavby není poslední zastávkou Salonu dřevostaveb v roce 2009. Ve zbytku roku se výstava pravidelně představuje i v dalších městech české republiky a na podzim se pod patronací Salonu uskuteční další Dřevěné dny otevřených dveří, 2. ročník dnů otevřených dveří ve dřevostavbách. Zde mají zájemci jedinečnou příležitost osobně navštívit vybrané rodinné domy a na vlastní oči si prohlédnout originální moderní dřevostavbu.

Více informací o projektu najdete na www.salondrevostaveb.cz.
0 komentářů
přidat komentář

Související články