Ostravská Fiducia v únoru 2x o architektuře

Zdroj
Antikvariát a klub Fiducia
Vložil
Tisková zpráva
02.02.2009 00:25
Přednášky

19.2. v 18:00 Jan Tabor: O potížích položit dům na kanape: architektura a psychoanalýza.
Přednáška významného teoretika architektury.

Na příkladu významné stavby současné středoevropské architektury - Domu umění ve Štýrském Hradci (ateliér Spacelab - architekti Peter Cook a  Colin Fournier, 1999-2003) - autor dokládá obtížnost analýzy architektury psychoanalytickou metodou, jak se o to pokusil společně s rakouským psychoanalytikem Samym Teicherem.

 Jan Tabor (1944, Poděbrady). Studoval na Technické univerzitě ve Vídni. V současnosti působí na škole architektury Univerzity užitého umění ve Vídni jako pedagog se zaměřením na teorii a kritiku architektury a kulturologii. Přednáší v řadě dalších odborných institucí ve Vídni a Bratislavě. Zabývá se publicistikou v oblasti kultury, působil jako pedagog v atelieru Zahy M. Hadid. Pracuje jako kurátor na výstavách pojednávajících o moderním a současném umění a architektuře. Vytvořil několik projektů evropského významu: například výstavu Kunst und Diktatur (1994), výstavy ve vídeňském Domě umělců a ve Foru experimentální architektury v rámci známého muzejního celku - Museumsquartier Wien. V současnosti připravuje výstavu Umění a osvobození. Kulturní politika v Evropě 1943-1967.



5.3. v 17:00 Potřebuje Ostrava nový koncertní dům?
Další z cyklu veřejných debat, věnujících se architektuře a kultuře města Ostravy.

Má Ostrava dostačující prostory pro koncerty vážné hudby a koncerty velkých symfonických těles? Potřebuje Ostrava nový koncertní sál pro pořádání mimořádných akcí v oblasti jazzové, world music či alternativní hudby? Na tyto a další otázky se vám pokusí zodpovědět naši hosté.

Debaty se konají pod záštitou primátora města Ostravy Petra Kajnara.
0 komentářů
přidat komentář

Související články