Pek kritizuje záměr odstěhovat MMR z centra

Vložil
ČTK
28.01.2009 18:20
Praha

Praha - Bývalý ředitel jedné z poboček Národního památkového ústavu (NPÚ) a sám vlastník kulturní památky Tomáš Pek kritizuje záměr nového ministra pro místní rozvoj Cyrila Svobody (KDU-ČSL) přestěhovat svůj úřad z  historického objektu. Svobodova snaha je podle Peka uhýbáním před povolovacím procesem při úpravách památek a špatným příkladem toho, jak se státní správa chová ke kulturnímu dědictví.
    Otevřený dopis ministrovi visí na internetové stránce www.npu.cz. Pek uvádí, že by chápal tento krok, pokud by byl podmíněn vyčerpáním kapacity budovy či omezením možnosti komunikace s veřejností. Svobodova argumentace však podle něj byla jiná, když v České televizi uvedl, že "tady je to hezké, ale je to památkově chráněné. Když zatlučete hřebík, tak dostanete pokutu". Svoboda se chce podle Peka stěhovat proto, že všechny úpravy památky se musí konzultovat s  památkáři. Složitost povolování úprav podle něj Svobodu "zbaběle nutí opustit objekt, aby se zákonnému procesu vyhnul".
    Připomíná přitom, že v  kompetenci ministerstva pro místní rozvoj je vedle regionální politiky také územní plánování, stavební řád a cestovní ruch. Kromě přímé památkové péče v  gesci ministerstva kultury a péče o krajinu v gesci ministerstva životního prostředí jsou tak v gesci MMR základní mechanismy zajištění trvale udržitelného rozvoje České republiky, jak je to dáno prioritami vlády.
    Ministr podle Peka může se svým úřadem za peníze daňových poplatníků z památkového objektu utéct a vůbec se nezabývat jeho smysluplným využitím. "Co máme dělat my, kteří památkové objekty vlastníme? Také máme odejít po Vašem vzoru někam jinam?" ptá se majitel gotické tvrzi Cuknštejn v jižních Čechách, kterou zchátralou koupil, osm let opravuje a zpřístupňuje veřejnosti.
    Dodává, že úmysly ministra by pochopil tehdy, kdyby pro palác na Staroměstském náměstí nalezl vhodnější využití a přestěhoval se například do adaptované tovární haly v rámci programu regenerace brownfieldů - tedy do objektu z hlediska opravy a využití ještě komplikovanějšího. Svoboda svým záměrem podle Peka dává "zcela negativní příklad i tak už dost bezradné většině, jak s památkami a kulturní krajinou nakládat". Je absurdní od nepoučené většiny něco žádat, činíte-li opak, uvádí.
    Pek vedl v lednu 2006 pobočku NPÚ v Českých Budějovicích - po konkurzu, který vyhlásil tehdejší ministr kultury Vítězslav Jandák (ČSSD). Za necelé tři týdny ve funkci ho ale odvolal tehdejší ředitel NPÚ Tomáš Hájek, krátce předtím Jandákem jmenovaný.
    Po parlamentních volbách v červnu 2006 podal Pek trestní oznámení na tehdejšího premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD) pro šíření poplašné zprávy. Důvodem byl Paroubkův projev po vyhlášení předběžných výsledků voleb, v němž odmítal uznat porážku ČSSD, politiku a záměry ODS navíc přirovnal k mocenskému řešení krize v únoru 1948, přičemž prohlásil, že zemi hrozí "modrá totalita".
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
kde hledat
Jan Sommer (hles z hnojiste)
28.01.09 08:10
Reprezentace státu
01.02.09 07:23
zobrazit všechny komentáře