Odbory neuspěly, mzdy ve stavebnictví se nezvýší

Zdroj
Daniel Novák
Vložil
ČTK
28.01.2009 18:10
Praha

Praha - Kolektivní vyjednávání o mzdách ve stavebnictví zatím pro odbory skončilo neúspěchem. Dnešní jednání mezi Odborovým svazem Stavba a Svazem podnikatelů ve stavebnictví (SPS) přineslo dohodu o zachování současných tarifů až do konce března. Pak se bude jednat dál, řekl dnes ČTK předseda stavebních odborů Stanislav Antoniv.
    "Samozřejmě, že s tím spokojen nejsem," poznamenal odborář. Odbory totiž původně požadovaly pro letošní rok růst mezd ve stavebnictví o 11 procent. SPS proti tomu navrhl zmrazení platů stavebníků až do půlky roku.
    Průměrná nominální měsíční mzda zaměstnanců se podle nejnovějších údajů Českého statistického úřadu v listopadu 2008 zvýšila o 10,2 procenta na 27.988 Kč. Reálná mzda vzrostla o 5,6 procenta. Průměrná hodinová mzda se proti stejnému období roku 2007 zvýšila o 21,7 procenta na 196 Kč.
    Důvodem pro zmrazení tarifů je prý kromě tradičního útlumu stavebnictví v zimních měsících také celková nejistota, která v odvětví kvůli krizi panuje. V březnu by však měla být podle Antoniva již situace jasnější. "Všechno je otevřené," řekl s tím, že se bude jednat téměř od začátku.
    Zcela jasno dosud není ani v kolektivních smlouvách jednotlivých stavebních firem. Ze 107 podnikových smluv je podle šéfa odborů dosud uzavřeno jen 31. V 19 z nich se přitom údajně představitelé pracovníků dohodli se zaměstnavateli na růstu platů od dvou do sedmi procent. V dalších 12 podnicích se zachovají současné tarify. "Pokud by situace kolem mzdových smluv ve firmách byla lepší, byla by lepší i naše vyjednávací pozice," podotkl předseda odborového svazu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články