Navýšení rozpočtu zvedlo podíl kultury na 0,5 procenta

Vložil
ČTK
23.12.2005 07:35
Praha

PRAHA - Dlouhodobě klesající podíl kultury na státním rozpočtu se po několika letech podařilo zvýšit. Proti původnímu vládnímu návrhu, který pro kulturu na příští rok vyčleňoval 0,475 procenta státního rozpočtu, schválila sněmovna částku, která představuje 0,5 procenta. Podíl zvedlo 100 milionů korun, které sněmovna při posledním čtení návrhu rozpočtu kultuře přidala.

Ministerstvo kultury dnes podepsalo se zástupci uměleckých obcí, Iniciativy pro kulturu a dalších kulturních sdružení, které navýšení navrhovaly, společné prohlášení o tom, na co konkrétně navýšená částka půjde. ČTK to řekla tajemnice Rady uměleckých obcí Marta Smolíková.
"Rozpočet ministerstva kultury na státním rozpočtu v příštím roce bude 0,66 procenta," řekl na dnešní tiskové konferenci ministr kultury Vítězslav Jandák. V takto vypočteném procentu jsou ale zahrnuty i náklady na církve. Pokud umělci a lidé pracující v oblasti kultury poukazovali na klesající procento peněz, které stát investuje do kultury, měli vždy na mysli částku z rozpočtu ministerstva, od níž se odečítají náklady na církev. I jedno procento na kulturu, k němuž se vláda zavazuje ve svém prohlášení, se myslí bez nákladů na církve. Oproti letošnímu roku je rozpočet ministerstva vyšší přibližně o 600 milionů korun. Velkou část tohoto zvýšení činí náklady na platy duchovních.
Otočit trend klesajícího podílu kultury na celkovém rozpočtu si Jandák vytkl za jeden ze svých cílů po svém srpnovém nástupu do funkce. Podíl kultury ve státním rozpočtu klesal od roku 1999, kdy mělo ministerstvo k dispozici 0,77 procenta. V roce 2002 do kultury šlo ještě 0,7 procenta z rozpočtu, v roce 2003 stát přidělil kultuře 0,63 procenta, loni 0,56 procenta. Letos úřad hospodařil s 0,49 procenta po odečtení výdajů na církve.
Původní návrh rozpočtu na příští rok počítal pro kulturu jen s 0,475 procenta po odečtení výdajů na církve. Ministerstvo kultury původně chtělo k šesti miliardám svého rozpočtu přidat 1,2 miliardy, požadavky obsahovaly asi 250 položek. Po zamítnutí ve sněmovně zástupci kulturních sdružení demonstrovali alespoň za 300 milionů korun na grantová řízení, pro festivaly a další projekty. Sněmovna nakonec přidala 100 milionů.
Částku sněmovna schválila na takzvané kulturní aktivity a programy živého umění. "Ministerstvo kultury tak může ve shodě se zástupci odborné veřejnosti pro rok 2006 deklarovat navýšení všech pěti grantových dotačních oblastí o 100 procent (divadlo, hudba, tanec, literatura, výtvarné umění) a přinejmenším zachování letošní výše prostředků pro vládní Program podpory profesionálních divadel, orchestrů a pěveckých sborů," uvedla Smolíková. Sněmovna přijala i některé pozměňovací návrhy poslanců, které pomohou financovat důležité akce ze sféry filmu.
Společné prohlášení o navýšení grantů dnes podepsali náměstek ministra kultury Petr Koutný, předseda Rady uměleckých obcí Šimon Pellar a předseda Iniciativy pro kulturu Vladimír Procházka.
0 komentářů
přidat komentář