Na Vysočině ještě nemá územní plán 133 obcí

Vložil
ČTK
22.01.2009 22:05
Jihlava

Jihlava - Ze 704 sídel na Vysočině ještě nemá územní plán 133 obcí. Podle odhadu odborníků je reálné, že by na něm obecní úřady mohly začít pracovat do dvou let. Územní dokumentace je důležitá pro další rozvoj sídel a také pro čerpání dotací - schválený územní plán je jednou z podmínek u většiny dotačních programů, sdělil dnes ČTK krajský radní Zdeněk Ryšavý. Na 571 samospráv na Vysočině už má tuto dokumentaci schválenou nebo ji připravuje.
    Přípravu územních plánů dotuje kraj Vysočina, letos na tento účel přidá přes 7,7 milionu korun. Šanci na dotaci má 73 obcí, konečné rozhodnutí ale patří krajskému zastupitelstvu. Ryšavý podotkl, že kraj podporuje hlavně malé obce, které by si poměrně drahou dokumentaci jinak nepořídily.
    Řada malých obcí na Vysočině byla přinucena začít pracovat na územní dokumentaci kvůli novému stavebnímu zákonu, který začal platit předloni. V obci bez územního plánu se totiž nemohlo začít stavět. Někteří starostové si tehdy stěžovali na to, že nový zákon zablokoval rozvoj v jejich obcích na dlouhou dobu, protože příprava územního plánu trvá nejméně dva roky.
    Zmírnění přinesla novela zákona v  minulém roce. Obce, které měly alespoň urbanistickou studii, si ji mohly nechat zaevidovat na pověřeném úřadě. Pak mohly dostat povolení pro stavby, ale jen ve svém zastavěném území, podotkla Lenka Ryšavá z krajského odboru územního plánování. Územní plán ale stejně bude do budoucna potřebovat každá obec, která se chce dlouhodobě rozvíjet.
0 komentářů
přidat komentář