Krnov letos začne s přeměnou bývalé textilky na muzeum

Zdroj
Hana Halfarová
Vložil
ČTK
21.01.2009 20:05
Kutná Hora

Krnov (Bruntálsko) - Krnov na Bruntálsku letos zahájí postupnou přeměnu bývalé textilky Karnola na muzeum. Během ledna brněnští architekti dokončí studii, v níž počítají s přestavbou tří památkově chráněných budov na muzeum textilnictví, varhanářství a regionální muzeum. V polovině roku město nechá opravit střechu jednoho z objektů. Na proměnu celého továrního areálu bude potřebovat kolem čtvrt miliardy korun. V letošním roce chce požádat o evropskou dotaci. ČTK o tom informovala mluvčí města Dita Círová.
    O studii, kterou dokončují brněnský architektonický ateliér RAW a interiérové STUDIO ULMA, budou krnovští zastupitelé rozhodovat v únoru. Podle rady města je vhodnější ta varianta studie, která počítá s co nejmenší demolicí v rámci průmyslového areálu. "Se studií se bude moci následně seznámit i veřejnost na informačních panelech a při besedě," dodala Círová.
    Dalším krokem v letošním roce bude oprava střechy někdejší přádelny, do níž zatéká. Na záchranu objektu z roku 1900 bude město potřebovat 4,5 milionu korun. Necelými čtyřmi miliony korun na ni přispěje Evropská unie v rámci operačního programu přeshraniční spolupráce s  Polskem.
    Právě v budově přádelny se nachází historicky cenná vzorkovna, v níž se v továrně na vlněné zboží Alois Larisch a synové navrhovaly sezonní vzory tkanin. V takzvané dezinatuře se dochovalo původní vybavení - například soukací stroj, ruční tkalcovské stavy nebo sbírka vzorníků látek; nejstarší pochází ze sedmdesátých let 19. století.
    Vzorkovna se v budoucnu stane základem muzejní části, která představí historii textilnictví v celém Slezsku. "Funkčí stroje a autenticita dílny umožní poutavě přiblížit historii krnovských textilek. Návštěvníci si také budou moci vyzkoušet jednoduché pracovní postupy," dodala starostka Renata Ramazanová.
    V památkově chráněných budovách, v  nichž před krachem sídlilo vedení Karnoly, vznikne ještě muzeum varhanářské tradice a regionální muzeum, které městu stále chybí. O tovární areál, který se rozkládá na obou březích řeky Opavy, se město dělí s bruntálským státním okresním archivem. Bývalé výrobní budovy, které archivu patří, se postupně rekonstruují.
    Bývalé ředitelství podniku odkoupilo město předloni od správkyně konkurzní podstaty za 3,8 milionu korun. Karnola zkrachovala počátkem roku 2001, kdy ji soud poslal do konkurzu. Zadluženému a ztrátovému podniku hrozil bankrot už na jaře 1999 poté, co o rok dříve přišel kvůli finanční krizi v Rusku o významné odběratele.
0 komentářů
přidat komentář