MMR: Na regeneraci sídlišť by z EU mohly jít až dvě mld. Kč ročně

Zdroj
Miluše Hlinovská
Vložil
ČTK
22.12.2005 20:05
Praha

PRAHA - Na regeneraci panelových sídlišť by z prostředků EU mohly jít v letech 2007 až 2013 ročně jedna až dvě miliardy korun. Navrhuje to ministerstvo pro místní rozvoj, jehož návrh ještě musí posoudit vláda a Evropská komise. Novinářům to dnes řekl ministr pro místní rozvoj Radko Martínek.

Celkové náklady na opravy bytů a domů na panelových sídlištích se v republice odhadují na 300 až 400 miliard korun. Konkrétní podmínky podpory bude obsahovat nařízení, které se týká Evropského fondu regionálního rozvoje. Evropská komise návrh připraví pravděpodobně začátkem příštího roku.
Podle ministra je žádoucí, aby na sídlištích bydlely všechny příjmové skupiny obyvatel a nikoliv jen nízkopříjmové domácnosti. S problémem sociální vyloučenosti obyvatel a kriminalitou na sídlištích se potýká například Francie, poznamenal ministr.
Na opravy panelových domů poskytuje prostředky zatím především Státní fond rozvoje bydlení, který má v příštím roce na tyto účely určeno 400 milionů korun. To je o 200 milionů korun méně než letos. MMR nyní čeká na schválení tohoto programu Evropskou komisí. Bez jejího souhlasu nebude program moci začít.
Mezi největší nedostatky panelových domů patří poruchy obvodového pláště či vnitřní konstrukce. Nejčastější příčinou závad jsou nedostatky při montáži, které se na nedostatcích podílely téměř ze 40 procent. Téměř třetina závad je způsobena chybným projektovým řešením. Dalšími důvody jsou nevhodné užívání domu, stáří domu a zanedbaná údržba.
Na problémy spojené s regenerací panelových sídlišť upozornili ministři 25 zemí EU odpovědných za bytovou politiku na konferenci, která se letos v březnu konala v Praze. V tu dobu ještě nebylo zcela jisté, že peníze z EU půjdou i na tyto účely. Společný tlak středoevropských zemí ale zlomil rezervovaný postoj některých starých zemí unie.
V České republice je téměř 80.000 panelových domů s 1,16 milionu bytů, v nichž žijí asi čtyři miliony lidí. Nejvíce panelových domů se postavilo v letech 1971 až 1980, kdy vzniklo zhruba 33.000 domů s více než 468.000 byty. Panelové byty představují zhruba třetinu veškerého bytového fondu v republice.
0 komentářů
přidat komentář