Setkání na podporu Kaplického knihovny by mělo být příští týden

Vložil
ČTK
19.01.2009 16:35
Praha

Praha - Setkání na podporu projektu nové Národní knihovny od architekta Jana Kaplického se plánuje na příští pondělí. Organizátoři, kteří komunikují prostřed- nictvím internetu, zatím neuvedli, kde v Praze by se měla manifestace konat. Plánovali ji na Letné či na Mariánském náměstí, tedy u sídla magistrátu. Podle diskusí na síti Facebook by se jí ale mohlo zúčastnit i několik tisíc lidí.

    Na Facebook existovala skupina na podporu Kaplického návrhu ještě za jeho života, začaly tam také debaty o tom, že by měla vzniknout veřejná sbírka na stavbu knihovny. Počet uživatelů výrazně narostl po jeho náhlé smrti minulou středu, dnes má komunita kolem 10.000 příznivců z Česka i zahraničí.
    Na Facebook je zatím jako termín demonstrace nahlášeno pondělí 26. ledna od 18:00, podle diskusí je ale ještě možné, že se bude měnit, záleží na komunikaci s městem.
    Manifestaci chtěli dnes organizátoři nahlásit magistrátu. V seznamu ohlášených veřejných shromáždění, které magistrát eviduje, zatím podobná akce není. "Jakmile to zpracujeme, bude to na webové stránce. Zveřejnění ale může mít několikadenní zpoždění," řekl dnes ČTK Luděk Schreib z tiskového oddělení magistrátu.
    Organizátoři demonstrace chtějí počkat, až bude po pohřbu slavného architekta. Rodina plánuje pohřeb v úzkém rodinném kruhu, ale také další rozloučení s ním s účastí širší veřejnosti.
    Zatímco politici, zejména představitelé Prahy, možnost, že by jeho knihovna mohla v Praze stát, vylučují, vzniká na stavbu sbírka. Podle médií fond zakládají architekt Jan Kasl, dokumentaristka Olga Sommerová a znovuzvolený rektor AMU Ivo Mathé. V dozorčí radě je scenárista a režisér Jan Svěrák, výtvarník Jiří Černický a designér Alan Záruba.
    Vznikající Nadační fond pro knihovnu zatím podle pracovnice magistrátu o povolení sbírky nepožádal. Povolení sbírky vyžaduje doložit velké množství dokumentů, je administrativně i časově náročné.
8 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
jak to půjde dál
Václav
20.01.09 02:39
příspěvek
Jan_Drska
21.01.09 09:10
the Guardian
Kefrin
22.01.09 10:12
zobrazit všechny komentáře

Související články