Rok po cunami má jen pětina postižených nové obydlí

Vložil
ČTK
22.12.2005 19:40
Praha

JAKARTA - Pouze pětina z 1,8 milionu lidí, kterým loni v prosinci smetly obydlí ničivé vlny cunami, bude do konce tohoto roku mít znovu trvalý domov. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na britskou humanitární organizaci Oxfam.

Ve třech nejhůře postižených zemích - v Indonésii, na Srí Lance a v Indii - je zapotřebí postavit celkem 308.000 domů, píše ve své zprávě Oxfam.
Obnově ubytování se staví do cesty četné objektivní překážky. Kupříkladu v nejpoznamenanější indonéské provincii Aceh byla trvale potopena část pevniny, na níž před katastrofou stály domy pro 120.000 obyvatel.
Dalším problémům, jako je pomalé přidělování pozemků pro rekonstrukci ze strany úřadů, se však bylo možné vyhnout, konstatuje zpráva. První tři měsíce také nebylo zřejmé, zda Indonésie vůbec povolí humanitárním organizacím v neklidném separatistickém Acehu setrvat, což znemožnilo efektivní plánování pomoci.
Humanitární organizace navíc neměly se stavbou tak velkého množství obydlí zkušenosti, obtíže činilo i zajišťování stavebního materiálu a jeho přeprava vzhledem ke zničené infrastruktuře v zasažených regionech. Dalším nelehkým úkolem je propojit výstavbu obydlí se zajištěním obživy nových nájemníků - bezdomovci se logicky nechtějí stěhovat do oblastí, kde nelze najít práci.
Rekonstrukce bydlení po přírodních neštěstích představujedlouhodobý proces i ve vyspělých zemích. Více než rok po úderu hurikánu Ivan na Floridě zůstávají tisíce tamních rodin v přechodném ubytování a japonskému Kóbe trvalo sedm let, než znovu zabezpečilo bydlení pro 300.000 lidí, kteří přišli o své domovy při zemětřesení v roce 1995.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Tsunami
Canart Petra
29.12.05 01:29
Cunami i tsunami
Jan Kratochvíl
29.12.05 01:17
zobrazit všechny komentáře