ČSSD a ODS se přou kvůli Kaplickému

Vložil
ČTK
18.01.2009 00:50
Praha

Praha - Náhlý skon slavného architekta a autora kontroverzního projektu Národní knihovny Jana Kaplického nejen zarmoutil jeho blízké a příznivce, ale vedl i k politickým půtkám. Předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek dnes řekl, že politika ODS omezuje tvůrčí svobodu a někteří představitelé největší vládní strany, kteří se zapojili do kampaně proti jeho projektu, by se nad sebou měli zamyslet. Přidal se k němu také stínový ministr kultury ČSSD Vítězslav Jandák. ODS se proti jejich výrokům ostře ohradila.
    Způsob, jakým tito vrcholní představitelé ČSSD neváhají zneužít osobní lidskou tragédii k útoku na svého politického protivníka, je projevem vrcholného nevkusu, stojí v  tiskovém prohlášení, které ČTK zaslal Milan Bouška z tiskového oddělení ODS.
    Podle šéfa sociální demokracie se do kampaně proti projektu zapojili premiér Mirek Topolánek, pražský primátor Pavel Bém i prezident Václav Klaus.
    "Vyjádření ze strany představitelů ODS, kteří možná nebyli za humny, takže nevidí podobné stavby ve světě, na téma chrchel a podobně, považuji za velice nevhodná," řekl dnes Paroubek novinářům. Jako "chrchel" pojmenoval Kaplického návrh David Vodrážka, který se na listopadovém kongresu ODS stal druhým mužem strany.
    Paroubek také uvedl, že sympatizuje s vyjádřeními Kaplického přátel. "Mohu s nimi sympatizovat, ale jsem politik a nechci se dostávat do poloh jiných nežli zcela věcných," uvedl. Například bývalý ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek s odkazem na tahanice kolem projektu řekl, že Kaplického zahubila česká malost. Architektovi podle něj ztrpčovali život lidé, po nichž na rozdíl od Kaplického nic nezůstane.
    "Na nikoho, zejména na muže tak senzitivního, jako byl pan Kaplický, určitě nepůsobila dobře ta rok trvající kampaň proti jeho osobě. Tak, jak jsem ho poznal, tak to velmi těžko nesl," řekl Paroubek.
    "Pro ty, co se zasloužili o skandalizaci jeho osoby i díla, by to mělo být varováním, aby se politici nesnažili mluvit do kumštu," řekl Jandák v dnešních Lidových novinách.
    ODS takový způsob politického soupeření podle svého prohlášení rozhodně odmítá. Strana cítí hlubokou lítost nad náhlým úmrtím architekta a vyjadřuje upřímnou soustrast celé jeho rodině a přátelům, uvádí.
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
nechutná čssd
čmelda
18.01.09 10:39
modrá pilulka
i
18.01.09 11:17
Je to pravda
xxx
19.01.09 10:11
přesně tak
cuba
21.01.09 12:40
zobrazit všechny komentáře