Osud projektu blobu pro Prahu asi závisí na Future Systems

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
18.01.2009 00:40
Praha

Praha - Osud projektu nové budovy Národní knihovny (NK) pravděpodobně závisí na tom, jak s návrhem naloží architektonická kancelář Future Systems. Studio, které vedl zesnulý architekt Jan Kaplický, se v březnu stane vlastníkem projektu. Pokud si jej nechá, může blob postavit kdekoli jinde - to ale Kaplický nechtěl.
    Kdyby studio návrh i po uplynutí dvouleté lhůty ponechalo Národní knihovně, mohla by pokračovat jednání o stavbě v Praze. Podle informací ČTK to tak Kaplický zamýšlel. Z příslušných míst, která mají o  stavbě rozhodnout, však žádná nová stanoviska zatím nezazněla. Knihovna především nedostala od města pozemek.
    Podle ředitele knihovny Pavla Hazuky je předčasné uvažovat o tom, zda by nakonec stavba mohla v Praze vzniknout. "Návrh je ale prací celého kolektivu lidí, kdyby se k němu chtěl někdo vracet a chtěl ho realizovat, návrh rozhodně mrtvý není," řekl ČTK.
    Praha uvádí, že stavba nevznikne, protože NK nemá pozemek. Podle města existovala podmínka pro prodej pozemků: město je prodá, pokud NK do konce roku 2008 předloží stavební povolení. Knihovna je neměla a pražští zastupitelé na svém prosincovém jednání termín neprodloužili, respektive o tom ani nejednali.
    Mluvčí NK Kateřina Nováková dnes ale ČTK řekla, že zmíněná podmínka neplatila, byla totiž zakotvena ve smlouvě o smlouvě budoucí. Tu knihovna podepsala v červenci 2007, magistrát ale dosud nikoli. Na tuto smlouvu pak měla navazovat smlouva kupní.
    V roce 2006 se pražští zastupitelé usnesli, že za jistých podmínek pozemek knihovně za 31,5 milionu korun prodají. Jednou z  podmínek usnesení bylo to, že Praha nejprve s NK uzavře smlouvu o smlouvě budoucí, a až NK předloží stavební povolení a doloží financování stavby, město pozemky prodá. Tím, že nebyla uzavřena smlouva o smlouvě budoucí, usnesení zastupitelů již neplatí, řekl dnes ČTK mluvčí magistrátu Jiří Wolf.
    Magistrát kromě toho, že smlouvu o smlouvě budoucí nikdy nepodepsal, navíc do textu smlouvy přidal požadavek, aby se NK zavázala uhradit náklady na přesunutí tramvajové smyčky a změnu přeložek inženýrských sítí. Tím podle bývalého ředitele NK Vlastimila Ježka úředníci města nerespektovali text usnesení zastupitelstva ani ústní prohlášení představitelů města. NK tento požadavek odmítla.
    Ježek loni v květnu přesto žádal primátora Pavla Béma (ODS) o prodloužení lhůty k předložení pravomocného stavebního povolení a doložení financování stavby do 30. ledna 2011. Město se ale prodloužením lhůty nezabývalo, Bém pouze slíbil, že na lednovém zasedání předloží souhrnnou zprávu o vývoji celého projektu.
    Primátor také uvedl, že pozemky, o kterých se pro knihovnu uvažovalo, zůstanou městu. Město na nich chce vybudovat park a vylučuje komerční využití tohoto místa.
0 komentářů
přidat komentář