Liberecký kraj chystá rekonstrukci Oblastní galerie

Zdroj
Leona Vacková
Vložil
ČTK
18.01.2009 00:05
Liberec

Liberec - Rekonstrukci a rozšíření Oblastní galerie v Liberci chystá Liberecký kraj. Počítá nejen s rekonstrukcí historické budovy galerie, ale také s rozšířením výstavních prostor a zázemí a hlavně s výstavbou moderního depozitáře. Náklady jsou předběžně vyčísleny na 234 milionů korun, které ale kraj nemá. Akce proto bude rozdělena do několika etap, na něž bude kraj žádat dotace z evropských fondů, řekla dnes ČTK náměstkyně libereckého hejtmana Lidie Vajnerová (SOS).
    Že galerie rekonstrukci nutně potřebuje, ukázal nedávno dokončený stavebně historický průzkum. Odhalil, že novorenesanční budova, postavená v letech 1871 až 1872 továrníkem Johannem Liebiegem, je v havarijním stavu. Stavba je napadená dřevomorkou a červotočem. "Narušená je i nosná stropní konstrukce mezi druhým a třetím patrem, nad níž je umístěna část vzácného archivu galerie," řekl ČTK ředitel galerie Jan Randáček. Odborný posudek při průzkumu zpracoval také soupis 400 cenných prvků včetně posouzení, zda je možné je zachránit.
    Rekonstrukce historické budovy přijde podle odhadů na 155 milionů korun. Nebude ale stačit - zejména zázemí objektu dlouhodobě nevyhovuje současným požadavkům na vystavování a skladování výtvarných děl. Nevyhovující jsou depozitáře, úplně chybí šatny, galerijní obchod, učebny i důstojné toalety pro návštěvníky. Galerie navíc není bezbariérová. Vyřešení všech těchto nedostatků si vyžádá dalších téměř 80 milionů korun. Prioritou je sice rekonstrukce historické budovy, jako první bude ale vzhledem k menší náročnosti postaven depozitář, který přijde na zhruba 25 milionů korun.
    Liberecká galerie je čtvrtou největší v zemi, ročně ji navštíví na 20.000 lidí. Vlastní vzácné sbírky nizozemského malířství z 16. století a francouzské krajinomalby z  19. století, celkově disponuje 22.000 uměleckými díly. V historické budově sídlí už 60 let a za tu dobu prošla minimálními úpravami. Za více než 140 let své existence byla sice budova několikrát upravována a opravována, kompletní rekonstrukcí ale nikdy neprošla. "Kraj galerii převzal v roce 2001 a od té doby připravuje rekonstrukci a hledá, jak na ni získat prostředky," dodala Vajnerová, do jejíž kompetence památková péče i kultura spadají.
0 komentářů
přidat komentář

Související články