Lidé při stavbách krbů šetří a zbytečně riskují

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
18.01.2009 00:15
Brno

Brno - Jihomoravští hasiči varují před neodborným budováním krbů a krbových kamen v rodinných domech. Loni v kraji vzniklo 28 požárů od komínů, přičemž v polovině případů hořelo jen kvůli nekvalitní tepelné izolaci u krbu a také špatně vybudovaným odvodům spalin, řekl dnes ČTK vyšetřovatel příčin požárů jihomoravského hasičského sboru Pavel Tinka.
    Topení v krbech a krbových kamnech přináší mnoha lidem nejen příjemný odpočinek, ale v době nárůstu cen energií i nemalé finanční úspory. Majitelé nemovitostí si proto dodatečně doma staví tato zařízení, a to na místech, která k tomu nejsou vhodná.
    Krby si neopatrní lidé budují pod hořlavými stropy. Problém lze většinou vyřešit kvalitní tepelnou izolací nad hořeništěm tedy v takzvané kobce krbu, ta ale obvykle chybí.
    Zplodiny často odvádějí plechové kouřovody připevněné na fasády, protože jejich montáž je levnější než výstavba klasických komínů s  keramickou vložkou, které jsou mnohem bezpečnější.
    Hlavním problémem je to, že investoři chtějí za každou cenu ušetřit. Na montáž kouřovodu a instalaci krbové vložky si sice zvou odborné firmy, práce, spočívající v dostavbě krbu, zejména kobky s tepelnou izolací nad ním, si ale dělají často sami.
    "Kvůli tomu pak vznikají zbytečné požáry. Zaznamenali jsme je loni například na Znojemsku nebo Hodonínsku," dodal Tinka.
0 komentářů
přidat komentář