V Moravskoslezském kraji se opět soutěží o nejlepší stavbu

Vložil
ČTK
12.01.2009 17:35
Ostrava

Ostrava - V Moravskoslezském kraji se už třetím rokem soutěží o nejlepší stavbu. Architekti, projektanti, stavebníci i majitelé mohou do soutěže přihlásit novostavby i rekonstruované objekty dokončené a zkolaudované během roku 2007 a 2008. Přihlášky mohou zasílat do poloviny března, najdou je na adrese www.stavbamsk.cz. Odborná porota vybere vítěze v pěti kategoriích. ČTK o tom informovala mluvčí soutěže Vendula Honová.

    Přihlášené stavby mohou zvítězit v kategoriích rodinné a bytové domy, stavby občanské vybavenosti a průmyslové stavby. Pátou kategorií jsou dopravní, inženýrské a vodohospodářské stavby. V každé kategorii udělí porota hlavní cenu a dvě čestná uznání, může však udělit dvě první ceny nebo zvláštní cenu za vliv stavby na životní prostředí. Mezi jednotlivými vítězi pak jediný získá nejvyšší cenu Grand Prix.
    Soutěž Stavba Moravskoslezského kraje 2008 si klade tradiční cíl - seznámit odbornou i laickou veřejnost se současnou úrovní stavitelství a architektury v kraji. Porota posoudí celkový architektonický výraz stavby a její zakomponování do okolního prostředí. Bude hodnotit také kvalitu stavebních prací, výběr materiálů, energetickou úspornost i originalitu.
    Jedenáctičlennou porotu i letos tvoří členové Svazu podnikatelů ve stavebnictví, České komory autorizovaných inženýrů a techniků, Obce architektů i představitelé kraje.
    Cenu Grand Prix loni vyhrál římskokatolický kostel v Ostravě-Zábřehu, jehož autorem je brněnský architekt Marek Štěpán. Kostel sv. Ducha dostal hlavní cenu také v kategorii stavby občanské vybavenosti, kde se o první místo dělil s rekonstrukcí nádražní budovy v Ostravě-Svinově. Do soutěže se loni zapojila také veřejnost, které se z 35 přihlášených staveb líbil nejvíce rodinný dům v Opavě-Kylešovicích od opavského architekta Davida Wittasska.
    V prvním ročníku se nejvyšší cenu odnesla aula a centrum informačních technologií VŠB-TU v Ostravě-Porubě. Veřejnost ocenila parkovací dům Koma před svinovským nádražím.
0 komentářů
přidat komentář

Související články