V Pekingu si developeři postavili "zelený" showroom

Vložil
Jiří Vojtěšek
07.01.2009 19:10
Čínská developerská společnost China Resources Land se rozhodla pro osobitou prezentaci jednoho ze svých pekingských projektů. Po dobu výstavby obytného souboru, jehož je CR Land investorem, vyrostl v přilehlém parku „zelený“ showroom.
    Objekt, jež má podle plánu fungovat tři roky, byl navržen tak, aby jej bylo možné po dokončení nedaleké stavby jednoduše rozložit a díly posléze v maximální míře znovu využít, či recyklovat, s minimálním dopadem na životní prostředí i nynější místo stavby.

Základní body konceptu pavilonu byly tři:
    • Minimální dopad na místo realizace (park)
    • Minimální omezení pohybu chodců a nynějšího fungování parku
    • Snadná demontáž a zotavení místa

    Proces výstavby objektu byl synchronizovaný s výrobou jednotlivých prvků konstrukce a pláště tak, aby se minimalizovala doba realizace. Zatímco se tedy v továrních halách zhotovovaly jednotlivé dílce budovy, na staveništi již probíhaly zemní práce. Samotný zásah do stávajícího prostředí včetně výkopových a zakládacích prací byl redukován s ohledem na požadavky minimálního dopad dočasné stavby na místo svého umístění.

    Plášť budovy je tvořen vertikálními zatravněnými panely doplněnými zelenou střechou. Dům byl projektován mimo jiné i s ohledem na tepelné ztráty a nežádoucí zisky v letním období. Přestože byl trávník pod pavilonem odebrán, byla původní plocha zeleného koberce ztrojnásobena právě díky zatravněným panelům pláště a střechy, které jsou po demontáži objektu uvažovány jako část oplocení vznikajícího obytného souboru.

    Společnost CR Land (China Resources Land) v Číně vlastní 5,49 milionu čtverečních metrů pozemků určených k výstavbě. Jedná se o vlajkovou loď koncernu China Resources Group, jejíž hlavním obchodním zaměřením je developing a management obytných či komerčně využitelných projektů. Společnost vstoupila na honkongskou burzu v roce 1996 a dnes patří k předním developerským subjektům východního trhu.


CR Land Guanganmen Green Technology Showroom
Místo: Peking, Čína
Klient: CR Land
Architekti: Shuo Li, Gong Dong, Hongyu Zhang
Zastavěná plocha: 500 m²
Návrh: 02/2008 – 07/2008
Realizace: 05/2008 – 08/2008
Konstrukce: Ocelová nosná konstrukce, zatravněněné stěnové panely s integrovaným zavlažovacím systémem, zelená střecha
0 komentářů
přidat komentář