Justiční areál vznikne v Plzni do konce roku 2010

Zdroj
Eva Barborková
Vložil
ČTK
06.01.2009 22:15
Plzeň

Plzeň - Do konce příštího roku bude v Plzni dokončen nový moderní areál pro pět složek justice. V komplexu blízko Chodského náměstí, v němž zatím sídlí Okresní soud Plzeň-sever a Plzeň-jih, přibudou prostory pro okresní státní zastupitelství Plzeň-sever a Plzeň-jih a pro Probační a mediační službu. S  investičním záměrem za zhruba 100 milionů korun počítá ministerstvo spravedlnosti. Ještě letos se začne stavět. Novinářům to dnes řekl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a zástupci plzeňské justice.
    "Na podzim jsme otevřeli justiční areál, který zastřešil dva okresní soudy, v další fázi rekonstrukce vytvoříme ucelený komplex pěti justičních prvoinstančních orgánů," uvedl. Podle něj soustředění složek do jednoho areálu usnadní práci všech složek justice, ale také uspoří ročně statisíce korun, jež se platí za komerční nájmy. Zajištěn bude současně větší komfort pro občany.
    Podle ředitele správy Krajského soudu v Plzni Miroslava Šaška se nyní pracuje na projektové dokumentaci. V průběhu dubna května bude vypsáno výběrové řízení na dodavatele stavby. V areálu vzniknou kromě zázemí pro pět justičních složek také technické prostory pro Okresní soud Plzeň-sever, spisovny pro Okresní soud Plzeň-jih, garáže, skladové prostory pro zabavené věci včetně dražebního sálu. Zázemí získá justiční služba.
    "Nové prostory přinesou díky odbourání komerčních nájmů statisícové úspory. Například Okresní soud Plzeň-město uspoří ročně 300.000 korun za nájem skladových prostor pro zabavené věci," uvedl Šašek. Probační a mediační služba nebude muset platit nájem 420.000 korun za rok.
    Podle šéfa Krajského soudu v Plzni Zdeňka Jaroše se první budovy areálu podařilo získat před 15 lety po zrušení vojenských soudů. "V roce 2003 byla od armády bezplatně převedena další budova a garáže," řekl.
    Vloni na podzim byla dokončena první etapa rekonstrukce komplexu za téměř 78 milionů korun. Nové zázemí pomohlo vyřešit problémy s neuspokojivými prostory a zjednodušit orientaci účastníkům soudního řízení. V bezbariérově přístupných objektech vzniklo osm jednacích síní. Pět slouží Plzni-jihu, tři Plzni-severu.
    Do druhé etapy rekonstrukce je ministerstvo připraveno dát 100 milionů korun. Areál chce dokončit do prosince roku 2010.
0 komentářů
přidat komentář