Kvůli mrazu stavbaři omezují některé činnosti

Zdroj
Daniel Novák
Vložil
ČTK
06.01.2009 15:50
Praha

Praha - Současné mrazivé počasí omezuje některé činnosti na stavbách. Může vést až ke skluzům v harmonogramech stavebních prací. Stavební firmy sice disponují technologiemi, které jim v teplotách pod nulou stavět umožní, stavby se tak ovšem prodražují. Většinou si tedy stavbaři naplánují práci tak, aby v zimě práce citlivé na mráz dělat nemuseli. Vyplývá to z dnešní ankety ČTK mezi hlavními stavebními podniky.
    "Vzhledem k aktuálnímu počasí, kdy teploty v noci padají až na minus deset stupňů, jsme již byli nuceni stavební práce omezit. Stavby jsou zajištěny do doby, kdy nám počasí opět dovolí práce zahájit," řekla ČTK mluvčí Staveb silnic a železnic (SSŽ) Iveta Štočková
    Firmy se však většinou na zimu předem připravují. "Zimní měsíce jsou ve stavebnictví obecně obdobím útlumu a harmonogramy velkých staveb s určitým zpomalením počítají," shoduje se mluvčí společnosti Skanska CS Ondřej Šuch s  dalšími zástupci stavebníků. "Již při plánování zakázek je harmonogram prací stanoven tak, aby mrazy a sněžení práce nijak nekomplikovaly," potvrdila mluvčí SSŽ.
    Většina stavebních prací vyžaduje podle Miroslava Fukse ze společnosti PSJ nejnižší teploty do pěti stupňů Celsia. Skluz v plánech prací však údajně nastává až v teplotách pod minus deset stupňů Celsia. "Pokud však mrazivé období netrvá déle než 14 dní, tak jsme schopni nasazením dalších výrobních kapacit výpadek nahradit," dodal Fuks.
    Některé práce podle mluvčího Metrostavu Františka Poláka v mrazech dělat vůbec nelze. Mezi ně prý patří například pokládka kabelů nebo omítání vnějších zdí. Potíže mají firmy v  mrazech také s betonováním nebo vyzdívkami. Omezené jsou také zemní práce, zejména u dopravních staveb, kde se betonuje a pokládá asfalt.
    Například beton je možné podle mluvčího Skansky bezproblémově vyrábět, přepravovat a ukládat až do minus deseti stupňů. "Za pomoci speciálních ohřevů a kontinuálních kontrol kvality lze beton vyrábět, přepravovat a kvalitně ukládat i při mnohem nižších teplotách, nese to s sebou ale vysoké dodatečné náklady," dodal Šuch.
    Mezi další opatření patří podle stavbařů například provizorní uzavírání staveb tak, aby je bylo možné vytápět. Povrchy staveb se také přikrývají, nebo se používají speciální přísady do betonů a malt. "Je třeba dodat, že tato opatření přestávají být efektivní a produktivní, pokud teploty klesnou pod minus pět stupňů Celsia," uzavřel mluvčí PSJ.
0 komentářů
přidat komentář