Český Krumlov si letos připomene 700. výročí založení

Zdroj
Alena Binterová
Vložil
ČTK
02.01.2009 15:35
Český Krumlov

Český Krumlov - Český Krumlov chystá letos pestrý kulturní a odborný program, jímž si připomene 700. výročí založení města. Oslavám zasvětí nejen tradiční akce v průběhu celého roku, ale uspořádá také velkou výstavu o  historii města a vydá knihu. Žáci a studenti budou soutěžit na téma Český Krumlov v roce 2099, v němž vyjádří své představy a přání o budoucnosti města. ČTK to dnes řekla místostarostka Jitka Zikmundová.
    "Je to příležitost ohlédnout za úžasnou historií našeho města. Uvědomit si, jak šel čas, co nám tu minulé generace zanechaly a také se podívat dopředu," uvedla místostarostka. Radnice vyčlenila v rozpočtu na oslavy 800.000 korun a téměř stejnou částku chce získat z dalších zdrojů. Celkové náklady na všechny akce odhaduje na 1,5 milionu.
    Výročí je odvozeno od první písemné zmínky, v níž je Český Krumlov zaznamenán jako město. Záznam pochází z listiny Jindřicha I. z Rožmberka datované dnem 2. srpna 1309.
    Mezi hlavní akce věnované přímo tomuto výročí bude patřit výstava v Regionálním muzeu, která představí významné mezníky. "Vystaven bude i originál listiny Jindřicha I. z Rožmberka," upřesnil Filip Putschögl z kanceláře starosty.
    Další jubileum, a to 130 let od svého založení, oslaví letos také městská knihovna. V té souvislosti se chystá odborná konference pro knihovníky.
    Výhled do budoucnosti obstará soutěž Český Krumlov v roce 2099, do níž se zapojí děti a mládež z místních škol a zájmových spolků. Své představy o podobě města za 90 let ztvární v mnoha kategoriích, například literární, výtvarné, hudební, formou loga nebo modelu.
    Po téměř půlstoletí vyjde reprezentativní kniha o Českém Krumlově, která přinese faktografii o dějinách a vývoji na základě historických dokumentů. Podílejí se na ní archiváři i muzejníci, druhou část bude tvořit obrazová dokumentace života ve městě za posledních 109 let sestavená z dobových i  současných fotografií. "Poslední století není dosud ve městě moc zmapováno, je ještě příliš živé a také kontroverzní," podotkla Zikmundová. Poslední faktografická publikace o Krumlově vyšla v roce 1965 a jejím autorem byl známý archivář Jiří Záloha.
    Jubileum připomenou také velké a tradiční akce, jako jsou Slavnosti pětilisté růže a Svatováclavské slavnosti. Centrum města ozdobí v červnu nová plastika Zvonice pro Evropu, kterou vytvoří Petr Fidrich a Karel Dvořák. Unikátnost, díky níž je Krumlov od roku 1992 na listině UNESCO, rozeberou odborníci při květnové konferenci nazvané Od rezidenčního města k  památce světového kulturního dědictví. Přehled akcí najdou zájemci na adrese www.ckrumlov.cz/700.
    Český Krumlov má za sebou 700 let značného kulturního i hospodářského rozkvětu a prosperity pod vládou šlechtických rodů Rožmberků, Eggenbergů a Schwarzenbergů. Jeho štěstím bylo, že se mu vyhnuly ničivé a devastující požáry, vojenské vpády či války, takže se dochoval historický ráz města. Patří mezi nejzachovalejší památkové celky městské architektury v Evropě.
0 komentářů
přidat komentář