Trh s uměním čeká v roce 2009 nejistota

Vložil
ČTK
31.12.2008 19:35
USA

New York

New York - Celosvětový trh s uměním, který po desetiletí dosahoval rekordních zisků, čeká v roce 2009 nejistá budoucnost.
    Při velkých podzimních aukcích v Londýně a New Yorku zaostaly tržby za očekáváním o  polovinu až dvě třetiny. Výrazně se snížily také tržby na výstavách a veletrzích umění - dokonce i u takových velikánů jako Art Basel Miami Beach - a poklesl i  obchod v galeriích.
    Dopady pociťují i velké aukční síně typu Sotheby's nebo Christie's. Oba aukční domy potvrdily, že ceny uměleckých předmětů klesly přibližně o 30 procent.
    V listopadu se například při prodeji autoportrétu Francise Bacona nenašel nikdo, kdo by nabídl 25 milionů dolarů. Před dražbou se přitom očekávaly nabídky až kolem 40 milionů dolarů. Baconovy obrazy se v posledních letech prodávaly za ohromující ceny. Jeden z nich byl v  květnu loňského roku vydražen dokonce za 86 milionů dolarů.
    Aukčním síním se zatím podařilo odvrátit finanční pohromu tím, že podněcují prodávající, aby snížili neveřejnou minimální cenu, za kterou budou ochotni dílo prodat. Ani tak se však obrazy od známých umělců jako Andyho Warhola nebo Roye Lichtensteina neprodávaly. Jak Sotheby's, tak Christie's proto přehodnocují své strategické plány.
    Propouštění se zdá nevyhnutelné a záruky - přislíbená minima placená prodávajícím bez ohledu na to, zda se jejich díla v aukci prodala, či nikoliv - se staly minulostí.
    Zástupci aukčních síní upozorňují ale na to, že velká část jejich příjmů nepochází z prodeje obrazů v hodnotách 50 milionů dolarů, ale z obchodů, které nejsou na první pohled tak dobře vidět. A těm se v posledních týdnech dařilo dobře.
    Za vysoké ceny, některé dokonce přesahující očekávání, se dařilo prodávat třeba americké obrazy, dekorativní umění 20. století, porcelán, víno, šperky nebo fotografie, uvedl prezident Christie's Marc Porter.
    "Těmto kategoriím se daří velice dobře," konstatoval. Dodal, že vysoké výnosy se očekávají z prodeje sbírky umění, nábytku a dekorativních objektů Yvese St. Laurenta, který se uskuteční v  únoru v Paříži.
    Vedoucí Sotheby's Bill Ruprecht připustil, že tržby do budoucna klesnou. Zároveň ale očekává, že bude snazší vyhovět přáním prodávajících i kupujících. Trh by také mohl přilákat nové sběratele nebo přivést zpět ty, kteří v posledních letech nemohli finančně konkurovat.
    "Považuji takové úvahy za poněkud předčasné. Nemyslím, že jsme již narazili na dno," říká však Baird Ryan, ředitel společnosti Art Capital Group, která se zabývá financováním umění.
    Kupující mají podle Ryana buď finanční problémy, nebo čekají jak se situace vyvine. Prodávající se pak buď z  trhu stáhli, protože byli předlužení, nebo mají kvůli klesajícím cenám mnohem nižší motivaci prodávat.
    Analytici se shodují na tom, že by krize mohla přesměrovat pozornost tam, kam skutečně patří - na umění samotné.
    "Tak jako na ostatních trzích, na kterých dochází k přehnaným spekulacím, dříve nebo později flám skončí," říká Ryan. "Podle aukčních síní se dnes lidé mnohem více soustředí na předměty samotné, což považuji za uklidňující."
    Podle Portera je hlavní výzvou zajistit dostatečnou nabídku. "Kupující budou vždy, když se vám podaří najít to pravé na prodej."
    Ruprecht je přesvědčen, že umělecká díla budou i v budoucnu pro sběratele důležitá tak, jako byla vždy.
0 komentářů
přidat komentář